2024. április 24. szerda
Hírek

HungaroMet: 2015. október 5. 16:00

HARMO’17 konferencia Budapesten 2016 májusában

2016 májusában Budapesten az Országos Meteorológiai Szolgálat szervezésében kerül megrendezésre a HARMO’17 konferencia (International Conference on Harmonisation within Atmospheric Dispersion Modelling for Regulatory Purposes). A légköri diszperziós modellek harmonizációját célzó nemzetközi konferenciák sorozatának 17. ülésének célja a modellezési kultúra fejlesztése mind Európában mind pedig nemzetközi szinten. A rövid, maximum 350 szavas absztraktok benyújtási határideje 2015. október 25.

A légköri diszperziós modelleket széles körben használják a levegőkörnyezet területén dolgozó szakemberek elsősorban szabályozási céllal mind a levegőminőségéhez kapcsolódó engedélyezések során, mind pedig a levegőszennyezettség kiértékelése területén. Azonban hiányoznak azok a megfelelő eljárások, amelyek a modellezési folyamatokat kellően átláthatóvá, valamint a modellezés eredményeit megbízhatóvá tennék. Ez az oka annak, hogy egy nemzetközi kezdeményezés eredményeként a 90-es évek elején elkezdődött a modellezési folyamatok, eljárások harmonizációja, amelynek fontos része a HARMO konferenciák sorozata mellet a FAIRMODE (Forum for AIR quality MODelling in Europe) európai hálózat kiépítése is.

A HARMO konferenciák másfél évenként kerülnek megrendezésre, résztvevőinek száma kb. 200 fő, akik a világ legkülönbözőbb tájairól érkeznek.

A konferencia hivatalos honlapja: www.harmo17.org.