2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2016. március 10. 15:37

Az OMSZ részt vesz az ACTRIS légköri kutatási infrastruktúrában

2016. március 10-én az ACTRIS (Aerosols, Clouds, and Trace gases Research Infrastructure) elnevezésű, légköri aeroszol, felhők és nyomgázok mérését végző kutatási infrastruktúra bekerült a Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fóruma (ESFRI) legfrissebb hivatalos ütemtervébe.

Az ESFRI ütemtervbe bekerült másik öt új infrastruktúrával együtt az ACTRIS-t az európai tudományos közösség számára kiemelkedő fontosságúnak és a megvalósításra alkalmasnak ítélték. Az ESFRI által vezetett bíráló testületek és munkacsoportok 2015-ben a pályázó projekteket tudományos tartalmuk, páneurópai jellegük, társadalmi-gazdasági hatásuk, és a kidolgozottság foka alapján értékelték. Különösen nagy hangsúlyt helyeztek a résztvevő országok infrastruktúra létrehozásával és működtetésével kapcsolatos kötelezettségvállalásaira.

Az ACTRIS igyekszik biztosítani a légköri aeroszol, a felhők és a rövid élettartamú nyomgázok európai léptékű, hosszútávú megfigyelését és kutatását, valamint arra törekszik, hogy segítsen a társadalomnak megbirkózni azokkal a társadalmi-gazdasági kihívásokkal, amelyekkel szembe kell néznie jelenleg és a jövőben, mint például a légszennyezés és az éghajlatváltozás. Az ACTRIS hozzáférést fog biztosítani élvonalbeli létesítményekhez, ezzel elősegítve a tudomány fejlődését, ezen kívül hozzá fog járulni új ismeretek szerzéséhez és terjesztéséhez, fel fogja gyorsítani a technológiai fejlődést és új munkahelyeket fog teremteni. Közép- és hosszútávon az ACTRIS által támogatott kutatás szintén jó hatással lesz pl. az emberi egészségre, az éghajlatváltozással szembeni rugalmasságra, a környezeti ártalmakkal szembeni védekezésre és a látási viszonyokra.  Ebben a tekintetben az ACTRIS fontos szerepet játszik a politikai döntéshozók támogatásában. Az ACTRIS szélesebb körben is elérhetővé tesz tudományos adatokat és összhangban van az Európai Bizottság Egységes Digitális Piac és Nyílt Tudomány törekvéseivel. Az adatokon és a tudományos lehetőségeken túlmenően az ACTRIS működése mind technikai, mind szakértői munkahelyeket is teremteni fog a tagországokban.

Az ACTRIS egyrészt élvonalbeli nemzeti légköri kutatási létesítmények kiterjedt hálózatából, másrészt központi létesítményekből áll. Ez utóbbiak (központi iroda, adatközpont és öt kalibrációs központ) feladata az infrastruktúra működésének koordinálása és integrálása. A működési fázisban az ACTRIS hozzáférést fog biztosítani légköri adatokhoz, lehetőséget fog nyújtani kutatásokra, műszerek kalibrálására és fejlesztésére, valamint különböző felhasználók képzésére (tudósok, politikai döntéshozók, állami és magánszektor résztvevői). Magyarországról eddig az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Pannon Egyetem fejezte ki részvételi szándékát az infrastruktúrában.

Az ESFRI ütemterv javaslatot a finn delegáció terjesztette be 2015 tavaszán 21 ország részvételével. Az ACTRIS infrastruktúra becsült értéke a működési fázisban 450 millió euró lesz, az éves becsült költségvetése pedig mintegy 50 millió euró. Eddig már számos ország fejezte ki politikai támogatását és tett anyagi kötelezettségvállalást az ACTRIS érdekében és 85 kutatást végző szervezet ajánlott fel forrásokat az ACTRIS megvalósításához. Az ESFRI ütemtervbe kerülése után az ACTRIS elkezdi a páneurópai infrastruktúra megvalósítását és a szervezeti keret létrehozását. Az ACTRIS várhatóan a 2020-as évek elején lesz teljes mértékben működőképes.