2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2016. május 6. 14:36

ImagineS projekt zárórendezvényről

Az ImagineS projektet lezáró workshopra 2016. május 4-én került sor az Országos Meteorológiai Szolgálat központjában. A rendezvényen az érdeklődő intézmények képviselői képet kaphattak a projekt keretében végzett kutató és fejlesztő munkáról, valamint a projekt során előállított produktumokról, illetve a produktumok potenciális felhasználási lehetőségeiről.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) részt vett egy az Európai Unió 7. Keretprogramja által kiírt pályázaton. A projekt neve ImagineS: Implementation of Multi-scale AGricultural INdicators Exploiting Sentinels (A Sentinel műholdak adatait felhasználó multi-skálájú mezőgazdasági indikátorok alkalmazása). A projektben az OMSZ célja a biomassza, a természetes eredetű szén-dioxid fluxusok és egyéb mezőgazdasági indikátorok kvázi valósidejű modellezése Magyarország területére műholdas mérések felhasználásával.

A workshopon kilenc magyarországi intézményből 16 szakértő vett részt. Az érdeklődők egyetemekről illetve kutatóintézetekből, valamint államigazgatási szervektől érkeztek. A rendezvény első felében az OMSZ majd az ELTE munkatársai adtak átfogó képet az ImagineS projektről, az ott felhasznált mérésekről és modellekről. A workshop második felében a külső résztvevők mutatták be rövid előadások formájában a témával kapcsolatos tevékenységüket. A szakértők egyetértettek abban, hogy bizonyos ImagineS produktumok (pl. talajnedvesség, biomasszza-anomália) a jövőben jól felhasználhatóak lennének mind kutatási, mind mezőgazdasággal kapcsolatos szabályozási feladatokra.

Kapcsolódó oldal: ImagineS projekt zárórendezvény – előadások


Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke megnyitja a rendezvényt