2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2016. június 23. 23:00

Rekord ózonhiány miatt extrém erős UV sugárzás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti Marczell György Főobszervatóriumában 2016. június 22-én és 23-án extrémen alacsony ózontartalom értékeket mértünk. A kirívóan alacsony ózonértékek extrém erős UV besugárzással párosultak.

A légoszlop teljes ózontartalmának folyamatos mérése 1969 óta folyik az obszervatóriumban, és az utóbbi két nap értékei, különösen a június 23-i, a valaha mért legalacsonyabb értékek az évnek ebben az időszakában. A 23-i ózontartalom értékek 278 és 295 DU között változtak, ami negatív rekordbeállításnak számít. A napi átlagos érték 290 DU. Ez azt jelenti, hogy a felettünk lévő légoszlop ózontartalma majdnem 20%-kal volt alacsonyabb, mint a mai napra érvényes sokéves átlag. A mai napon a természetes változékonyság alsó határa (azaz a sokéves átlagtól az a százalékban kifejezett eltérés érték, amely még normálisnak mondható a sokéves adatok alapján) 11%. Mint látható, a 2016. június 23-i ózonhiány ezt majdnem kétszeresen haladja meg.

Ilyen alacsony ózon értéket június hóban egyetlenegyszer mértünk a budapesti ózonmérés 47 éve története alatt; 2008. június 30-án.

A most tapasztalt kiugró ózonhiánynak az oka egyelőre nem ismert pontosan, erre majd az elmúlt időszak légkördinamikájának átfogóbb elemzése adhat magyarázatot.

A kirívóan alacsony ózonértékek miatt extrém magas UV besugárzás értékeket mértünk az országos UV monitoring hálózatunknak mind az öt mérőállomásán. Derült, vagy kevéssé felhős időben ez már maga rekord közeli UV érétkeket okozna, azonban ezekben a napokban több helyen, kisvastagságú, szakadozott struktúrájú felhőzet volt jelen az égbolton, amely esetén adott rövid időszakokban (10-20 percre) a felhőszéleken történő sugárzás-szóródás miatt megnövekedhet a földfelszínre érkező UV besugárzás nagysága a derült esethet képest. Most is ez történt, így dél körül rekord UV sugárzás értékeket mértünk. Kékestetőn a mai legmagasabb órás UV index érték 9,3 volt, ami rekordbeállításnak minősül, de volt olyan 10 perces időszak, amikor 9,7 UV index volt a besugárzás, ami abszolút rekord.

A hozzánk legközelebbi külföldi mérőhely, ahol ózontartalom mérés és UV sugárzásmérés folyik, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet poprad-ganovce-i magaslégköri és napsugárzási obszervatóriuma. Ők ma hasonlóan extrémen alacsony, bár a miénknél egy kicsit magasabb ózon értékeket mértek. Náluk azonban az égboltot gomolyfelhők takarták, így az UV besugárzás nem volt olyan rekordnagyságú, mint nálunk, bár igen magas értékeket regisztráltak: a napi maximum elérte a 8,4 UV index értéket.

A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b weboldalon, illetve a Meteora alkalmazás segítségével.


Kapcsolódó oldalak:


Műholdon mért adatokból számított, a légkör függőlegesen összegzett ózontartalma
(teljes légköri ózon) június 23-án


Mért UV index értékek Kékestető állomáson, 2016. június 23.


Mért UV index értékek Budapest állomáson, 2016. június 23.