2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2016. június 30. 19:16

30 éve alapították az EUMETSAT-ot, Európa műholdmeteorológiai központját

Idén ünnepeli az EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites – Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete) 30 éves fennállását. A hivatalos ünnepséget június 27-én hétfőn tartották a szokásos nyári Tanácsülés előtt a németországi Darmstadtban, a szervezet székhelyén.

A rendezvény megnyitóján szót kapott Mr. John Morgan, az EUMETSAT első igazgatója, az EUMETSAT-nak otthont adó Németország Közlekedési és Digitális Infrastruktúráért felelős Államtitkársága, a Német Parlament űrbizottságának képviselője, az Európai Bizottság Copernicus földmegfigyelési programjáért felelős Főigazgatósága, valamint David Grimes, az ENSZ Meteorológiai Világszervezet elnöke. Dr. Grimes a nemzetközi együttműködés folyamatosságát és a legmagasabb szintű technológia alkalmazását méltatta, amely az EUMETSAT-ot a kezdetektől mind a mai napig jellemzi. Az EUMETSAT története 1986. június 19-én kezdődött, amikor a nemzeti meteorológiai szolgálatok támogatásával a szervezet kivált az Európai Űrügynökség (ESA) alól, amely addigra már kifejlesztette a Meteosat geostacionárius műholdcsaládot és első két tagját már fel is lőtték, 1977-ben a Meteosat-1-et, illetve 1981-ben a Meteosat-2-t. Ekkorra már nyilvánvalóvá vált, hogy az ESA küldetése, amely a fejlesztésekre és új feladatokra koncentrál, nem fedezi az operatív műholdak üzemeltetésének szükségleteit, így jött létre az önálló EUMETSAT. A kezdeti 10 fővel szemben ma több mint 300 fő dolgozik itt együttműködve a nemzeti meteorológiai szolgálatokkal, űrügynökségekkel és számtalan partnerrel.

Az EUMETSAT műholdjai nélkülözhetetlen információkat szolgáltatnak az időjárás-előrejelzés, illetve veszélyjelzés számára, és szerepük egyre fontosabb az éghajlatkutatás és a légköri összetevők, környezeti monitoring területén is. Az EUMETSAT az Európai Unió űrpolitikájának megvalósításában is részt vesz, elsősorban a Copernicus programon keresztül.

Az ünnepségen, a kerekasztal-beszélgetések során az EUMETSAT legfontosabb partnerintézményei, mint az Európai Űrügynökség (ESA), a Francia Űrügynökség (CNES) és Német Űriroda (DLR), valamint az Amerikai Űrügynökség (NASA) meséltek a közösen fejlesztett műszerekről, és együttesen tervezett és üzemeltetett műholdakról. Szót kaptak továbbá azok az Afrikában működő szervezetek, amelyek környezeti és éghajlati alkalmazkodási célokra széles körben alkalmazzák az európai meteorológiai műholdak adatait, melyek kitűnő lefedettséget biztosítanak az afrikai kontinensen. Külön szekció szólt az időjárás-előrejelzésről, amely elképzelhetetlen a folyamatosan, ma már ötpercenként elérhető műhold-adatok nélkül. Figyelemre méltó, hogy az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) számításaihoz használt megfigyelési adatok 1/3-át műholdas adatok képviselik.

A rendezvényt a darmstadt-i Orangerie elnevezésű villában rendezett vacsora zárta, mivel ez az épület adott otthont az EUMETSAT első tanácsüléseinek.

A jubileumi év rendezvényeinek keretében július 15-én és 16-án a központban nyílt napokat tartanak, és megemlékeznek majd az eseményről az éves műholdmeteorológia konferencián is, mely idén szintén Darmstadtban lesz szeptember 26. és 30. között.


Az EUMETSAT Darmstadt-i központja (forrás: EUMETSAT)


Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke és Prof. Petterri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára
a 30 éves születésnapi rendezvényen