2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2016. július 2. 17:00

Balaton-átúszás meteorológiai támogatása

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a magyar tenger legnagyobb tömegsport rendezvényén, a Balaton-átúszáson, az úszók biztonsága érdekében részletesen tájékoztatta a szervezőket és a résztvevőket az aktuális és a várható időjárásról, mivel a több mint nyolcezer úszó távol a parttól, a mélyvízben ki van téve a víz és a légkör minden szeszélyének.

Az idei Balaton-átúszás meteorológiai szempontból nehezen előrejelezhető időjárási helyzetben zajlott le. A közeledő hidegfront előtt fokozatosan labilissá váló levegőben várható volt a záporok és zivatarok kialakulása, melyek pontos helyét és időpontját sokszor nem lehet pontosan prognosztizálni. A szervezők ilyen meggondolásból – a résztvevők biztonsága érdekében – hozták előbbre a kezdés és az utolsó rajt időpontját, hogy a rendezvény minél kevésbé nyúljon az időjárás szempontjából bizonytalanabb délutánba.

Az úszás optimális időjárási körülmények között zajlott, a délelőtti órákban a Balaton fölött nem volt felhő, a reggeli 23–24 fok gyorsan emelkedett a délutáni 31 fokig, a szél gyenge volt és hullámzás sem alakult ki.

A déli óráktól a számításoknak megfelelően megjelentek a gomolyfelhők és a rendezvény helyétől kissé keletre kialakultak a záporok. A felhőkből kifutó szél elkerülte az úszás helyszínét, így nem kellett felfüggeszteni a rendezvényt.