2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2016. október 19. 18:00

Űripari Nap az OMSZ-ban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Magyar Űrkutatási Iroda szervezésében 2016. október 17-én sikeresen lezajlott a magyar űripari cégek és a Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete (EUMETSAT) képviselői közötti egyeztetés. A „EUMETSAT Meeting with Hungarian Space Industry” c. rendezvénynek az OMSZ adott otthont, és a két űripari klaszter, valamint nyolc, az űreszközök fejlesztése területén már jelentős eredményeket elért hazai cég képviseltette magát.

Program [pdf: 168 KB]

Az EUMETSAT részéről a rendezvényen a programok előkészítéséért és fejlesztéséért felelős igazgató, Dr. Clemens Kaiser, és a szerződéseket, beszerzéseket irányító osztály vezetője, Eleni Katsampani vett részt. Előadásukban részletes bemutatót tartottak a jelenlegi, és a már elfogadott, építési fázisban lévő föld-megfigyelési programokról, melyeket az Európai Űrügynökséggel (ESA) szoros együttműködésben terveznek és valósítanak meg. Magyarország ESA-hoz való 2015-ös csatlakozása is lehetőséget teremt arra, hogy a két szervezetben a magyar vállalatok részvétele tovább erősödjön. Ehhez kapcsolódóan hasznos információkkal szolgált a délelőtt folyamán az EUMETSAT kollégái által tartott előadás a tenderek meghirdetésével, értékelésével, és a szerződéskötéssel kapcsolatos szabályokról. Az EUMETSAT speciális kiszolgáló tevékenységet végez, műholdjai az operatív meteorológia (a felhőzet és légköri hőmérséklet- és nedvességprofilok folyamatos megfigyelése), a zivatarok és veszélyes időjárási jelenségek ultra-rövidtávú előrejelzése, a légiközlekedés, a levegő-összetétel, homokviharok és vulkáni hamu terjedése, éghajlati adatsorok és a földfelszíni megfigyelés (tűz, hótakaró, növényborítottság) területén nyújtanak elengedhetetlen információkat.

A rendezvény során a magyar űripari cégek egy részét tömörítő Magyar Űripari Klaszter (HUNSPACE) is lehetőséget kapott a bemutatkozásra, részletesen ismertetve a hazai űripai potenciált, és a már kifejlesztett űripari berendezéseket. Ezután pedig a Magyar Űripari Technológiai Platform (Hungarian Aerospace Technology Platform) kapott szót, amely a hazai űrkutatási és űrtechnológia fejlesztési tevékenységek egy másik részét fogja össze. Az előadások kiválóan foglalták össze a hazai eredményeket, és egyúttal részletes képet adtak az EUMETSAT-os kollégák részére, megteremtetve az alapot a további egyeztetésekhez.

A délután folyamán az EUMETSAT kétoldalú megbeszélések keretében találkozott a magyar cégek képviselőivel, amelyek során kibontásra kerültek esetleges konkrét lehetőségek az EUMETSAT ipari tevékenységéhez történő hozzájárulásokról. Több vállalkozás esetén is megállapítást nyert, hogy a vállalkozás profilja jól összekapcsolható a EUMETSAT beszerzési igényeivel. A Magyar Űrkutatási Iroda vezetője, Dr. Tari Fruzsina elismerően nyilatkozott a tárgyalásokról, kiemelve, hogy ilyen mélységű beszélgetésekre a két fél között most először adódott lehetőség, amit az űripari szakma is nagyra értékel.


Az Űripari Nap résztvevői


Dr. Solymosi János előadása a Hungarian Aerospace Technology Platformról


Fülöp Györk előadása a Magyar Űripari Klaszterről


Dr. Clemens Kaiser előadása az EUMETSAT tevékenységéről