2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2016. november 22. 11:20

A Meteorológiai Világszervezet Főtitkára, Prof. Petteri Taalas Budapestre látogat

A 2016. november 28–30. között Budapesten megrendezésre kerülő Víz Világtalálkozóra (Budapest Water Summit) Magyarországra érkezik Petteri Taalas, az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) főtitkára. A feszített program ellenére főtitkár úr, kedden (november 29-én) látogatást tesz az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, ahol "Future priorities of the World Meteorological Organization" címmel előadást is tart.

Az WMO az ENSZ szakosított nemzetközi intézménye, amelyet 1950-ben alapítottak; hazánk már ekkor csatlakozott a szervezethez. Magyarországot dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke képviseli.

Prof. Petteri Taalast a Meteorológiai Világkongresszus 2015-ben választotta meg a szervezet vezetőjének négy évre. Ezt megelőzően a Finn Meteorológiai Intézet igazgatója volt, valamint számos tapasztalattal rendelkezik a tudományos és kutatási élet területén is. Főtitkár úr idén novemberben a budapesti Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit 2016,) keretében, a Külügyminisztérium meghívására érkezik Magyarországra.

A Víz Világtalálkozó célja, hogy állam- és kormányfők, valamint nemzetközi szervezetek vezetői találkozzanak, és közösen keressenek megoldást a Föld vízkészleteinek megőrzésére és hasznosítására. A WMO Főtitkára hivatalos az Áder János köztársasági elnök úr által november 28-án este tartott fogadásra, valamint résztvevője lesz a Víztalálkozó keretében az „Éghajlatváltozás és vízkészletek” című kerekasztal-beszélgetésnek. Budapesti tartózkodása alatt megbeszéléseket folytat többek között a Földművelésügyi Minisztérium, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a HungaroControl vezetőivel.

Főtitkár úr az Országos Meteorológiai Szolgálatnál 2016. november 29-én délután tesz látogatást, ahol 15 órakor előadást tart a WMO feladatairól, jövőjéről. Prof. Petteri Taalast a budapesti Víz Világtalálkozóra elkíséri a WMO éghajlati és vízügyi részlegének igazgatója, Johannes Cullmann, aki a Magyar Tudományos Akadémia Éghajlati Bizottságának meghívására december 1-én délelőtt tart előadást szintén az Országos Meteorológiai Szolgálatnál.



Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével és Magyarország Kormánya által a Víz Világtanáccsal együttműködésben megrendezésre kerülő „Budapesti Víz Világtalálkozó 2016” azt kívánja elősegíteni, hogy újabb XXI. századi konfliktusok és globális kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára. Ennek érdekében az esemény résztvevői a „Budapesti Nyilatkozat 2016” megvitatásával és elfogadásával teszik le megoldási javaslataikat a releváns nemzetközi fórumok számára. Az eseményre, a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokra és expóra november 28–30. között kerül sor Budapesten a Millenáris Parkban.

Budapesten, 2013. október 8-11. között került megrendezésre az első Budapesti Víz Világtalálkozó, amelyen több mint 1400-an vettek részt a világ 105 országából, köztük több mint 30 miniszteri delegáció, valamint a világ jelentős egyetemi központjainak és vezető iparvállalatainak képviselői.


Kapcsolódó oldalak: