2024. április 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2016. november 23. 17:02

NMHH-kampány az elektronikus eszközök zavartalan használatáért

Kampányt indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amelynek célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére. A kezdeményezés – a karácsony előtti időszakban még inkább – erősíteni kívánja a tudatos vásárlói magatartást és tájékoztatást nyújt az elektronikus berendezések biztonságos, zavarmentes használatához.

A fogyasztók november 23-tól jövő év elejéig találkozhatnak televízióban, online médiumok és közösségi oldalak felületén, illetve újságokban a médiahatóság figyelemfelhívó reklámjaival. A hirdetések fő célja, hogy a vásárlókat körültekintésre sarkallja elektronikus eszközök beszerzésekor. A CE megfelelőségi jelzéssel nem rendelkező elektronikus készülékek használata a többi uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is tilos. Ezek – a leggyakrabban a tengerentúlról behozott, illetve a Távol-Keletről, főként Kínából rendelt – berendezések megzavarhatják a hálózatokat, illetve otthon használatos elektronikai eszközeink működését.

Az elektronikai eszközök nemcsak a CE-jelzésnek nem megfelelő felépítés miatt kelthetnek zavart. November elején például a budapesti Gilice téren felállított, 5,6 GHz-es frekvenciasávot használó meteorológiai radar működésében okozott jelentős problémát egy berendezés, amit az NMHH munkatársai felderítettek és elhárítottak. Ebben az esetben nem a tanúsítvány hiánya, hanem az eszköz nem megfelelő beállítása okozott gondot: az internetszolgáltató a WLAN rádióhullámot használó – a hétköznapi nyelvben leginkább wifiként ismert – jeltovábbító eszköze hasonló sávon működött, mint a radar. Az ilyen berendezések szinte folyamatosan problémát okoznak a lakott területen elhelyezett meteorológiai, felhőzetet, illetve csapadékot figyelő radarok rendkívül érzékeny antennáinak, bár a radarokat szűrőrendszer támogatja a sugárzott jelek figyelmen kívül hagyásában. Egy-egy jelentős zavarforrás akár több száz kilométer hosszában is „megvakíthatja” a radarok műszereit.

Forrás és további információ: nmhh.hu/cikk/172405/NMHHkampany_az_elektronikus_eszkozok_zavartalan_hasznalataert