2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2016. november 11. 17:00

MET-ÉSZ találkozó, 2016

Idén ősszel már második alkalommal került sor az OMSZ MET-ÉSZ észlelőinek találkozójára, melyre az ország számos vidékéről, szép számmal érkeztek résztvevők. A Marczell György Főobszervatóriumban, október 22-én megtartott találkozón már sok ismerős mellett új résztvevőket is köszönthettünk. Az egész napos rendezvényen előadások hangzottak el az OMSZ szakembereitől, sőt idén két érdekes előadással MET-ÉSZ észlelőink is bemutatták meteorológiai tárgyú munkájukat.

A regisztráció és köszöntők után előadásokra került sor, melynek kertében a résztvevők megismerhették az automata meteorológiai hálózat működését, az érzékelőktől az adatok ellenőrzésén át a javításáig, illetve betekintést nyerhettek a folyamatba, miként is alakult, fejlődött a mai szintre az automata mérőhálózat. A kávészünet után MET-ÉSZ észlelőinké volt a terep: Molnár Károly a jégeső-elhárítás érdekes folyamatát mutatta be, míg Kerékgyártó Róbert a Bükk hegységben folyó mikroklíma-méréseket ismertette, néhány meghökkentő adattal. Az előadásokat dr. Radics Kornélia elnök asszony zárszava követte, melyben megköszönte azt az elengedhetetlenül fontos munkát, melyet észlelőink végeznek.

Az előadások után a déli rádiószonda feleresztését követtük nyomon, melyről az M1 TV csatorna élőben tudósított. Ezután a megújult Ambrózy Pál meteorológiai tanösvény bejárása következett, majd lehetőség nyílt az OMSZ kalibráló-laboratóriumának és a budapesti radarállomás megtekintésére.

Idén is lehetőség volt kötetlen beszélgetést folytatni a MET-ÉSZ rendszer üzemeltetőivel, fejlesztőivel, illetve az OMSZ szakembereivel, ezzel is segítve azt a célt, hogy a MET-ÉSZ megfeleljen a felhasználók, és az észlelők igényeinek. A rendezvény „szóvivője” Tóth Tamás média-meteorológus, előrejelző volt.

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy megtisztelte a rendezvényt, s reméljük, hogy jövőre még több MET-ÉSZ észlelővel találkozhatunk!


Kapcsolódó oldalak
:








Köszönjük minden résztvevőnek, hogy megtisztelte a rendezvényt...