2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2016. december 2. 16:45

Az ősz enyhébb volt a szokásosnál

A mérések kezdete óta 2015 volt a legmelegebb globálisan. Az idei év nagy valószínűséggel azonban még annál is melegebb lesz a felszínhőmérséklet földi átlagát tekintve, adta hírül a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Ezzel megdől a szárazföldek és a tengerfelszín hőmérséklet éves átlagainak minden eddigi rekordja. Magyarországon a 2014-es év a csúcstartó. Az idei januártól novemberig tartó időszak a tizedik legmelegebb 1901-től a sorban, átlag körüli decemberrel tehát az első tíz legmelegebb év közé sorolhatjuk majd az idei évet. Noha a hazai hőmérsékletek jól követik a globális felszínhőmérséklet hullámát, a kisebb terület miatt nagyobb a változékonyság. A hazai nagy anomáliák nem feltétlenül esnek egybe az európai vagy az egész bolygót érintő anomáliákkal.

A magunk mögött hagyott ősz enyhébb volt a szokásosnál, bár október első felében erősen lehűlt a levegő, és tanúi lehettünk az első hózápornak is. Október 7-én megismétlődött egy 80 éves fővárosi abszolút minimum hőmérsékleti rekord, Budapest Ferihegy állomáson -0,1 °C-ot mértünk. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 10,6 °C volt, ami 0,3 °C-kal haladta meg a sokéves, 1981 és 2010 közötti normálértéket. Változatosan alakult az egyes hónapok középhőmérséklete, a szeptember 1,95 °C-kal az átlag felett alakult, a november átlag körüli volt, 0,1 °C-kal enyhébb volt a megszokottnál, míg az október 1,23 °C-kal hűvösebbnek bizonyult.

A 2016-os ősz a 46. legmelegebbnek adódott, ezzel a középmezőnyben helyezkedik el az 1901-től számított időszakok sorában. A hónapokat tekintve szeptember a szokásosnál közel 2 fokkal melegebb volt, így a legmelegebb szeptemberek között a felső 10%-ban helyezkedik el. Az átlag körüli november a 63. legmelegebb volt a múlt század eleje óta, ezzel szemben az idei október hőmérséklete jóval átlag alatti volt, így a 29. helyre került a leghidegebb hónapok sorában, ezzel a leghidegebb hónapok alsó negyedébe sorolható.

Az évszak során a legalacsonyabb hőmérsékletet, -9,9 °C-ot november 30-án mértük a Nógrád megyei Zabaron. A legalacsonyabb maximumhőmérsékletet Kékestetőn rögzítettük, november 16-án mindössze -4,2 °C-ig melegedett fel ott a levegő. Szeptemberben 2 napon született új hőmérsékleti rekord: szeptember 11-én, Szeged belterület állomáson csupán 21,1 °C-ig hűlt a levegő, ezzel megdőlt az 1978-ban Rajkán és 2009-ben Budapest Lágymányoson mért 20,2 °C-os napi legmagasabb minimum hőmérséklet. Másnap, 12-én újfent megdőlt ez az érték; ezúttal 20,1 °C-ot mértünk a János-hegyen (2009-ben, Budapest belterület állomáson 19,8 °C-ig csökkent a hőmérséklet). Idén szeptemberben még hőségnapok (napi maximumhőmérséklet legalább 30 °C) is előfordultak, Békéssámson állomáson 12 hőségnapot regisztráltunk.

A csapadék tekintetében az egyes hónapok jelentősen különböztek egymástól. A szeptember meglehetősen száraz volt, országos átlagban 32,2 mm csapadék hullott, ami 40%-kal kevesebb, mint az 1981-2010 szeptemberi normálérték. Az október ennél csapadékosabbnak bizonyult, ekkor országos átlagban 77,1 mm-t jegyeztünk, ami több mint másfélszerese a szokásos októberi értéknek. Novemberről még csak az előzetes adatok alapján beszélhetünk, a végleges eredmények december végére lesznek elérhetők. Az előzetes adatok alapján országosan 50 mm körüli volt a novemberi csapadék, amely megegyezik a normálértékkel.  

A legnagyobb napi csapadékösszeget az ősz során Tardoson mértük, szeptember 19-én 65,8 mm hullott. Októberen gyakorlatilag minden második nap esett az eső, így bőven az átlag fölött alakult a hónap csapadékösszege. Októberben a legtöbb csapadék 3-án, Miskolc Diósgyőr állomáson esett, 47,9 mm-t rögzített az automata.  Az évszak csapadékösszege országos átlagban 160 mm körüli, ami mintegy 10%-kal haladja meg az 1981 és 2010 közötti őszi időszakok átlagát.


Kapcsolódó oldalak: