2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2017. január 11. 16:53

Átadták a felújított időjárási radart Napkoron

Átadták az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felújított időjárási radar berendezését szerdán a szabolcsi Napkoron. A 152 millió forint értékű fejlesztést a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 85,5 millió forinttal támogatta.

Szórólap [pdf: 409 KB]

Az ünnepélyes átadáson V. Németh Zsolt, a tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az eddigieknél is pontosabb és gyorsabb információink legyenek a légköri adatokból levezetett – az utóbbi időszakban egyre extrémebb – időjárási jelenségekről, amelyekre így fel tud készülni a társadalom és a gazdaság.

V. Németh Zsolt elmondta, új igényként jelent meg Magyarországon az agráriumot támogató jégkárenyhítési rendszer kidolgozása, amelyhez az OMSZ méréstechnikával járul hozzá. Az ehhez szükséges időjárási információkat a radarok biztosítják, fejlesztésük ezért elengedhetetlen.

A Földművelésügyi Minisztérium 2015-ben a pogányvári radar felújításához 100 millió forint, 2016-ban pedig a napkori radarberendezés megújításához 85,5 millió forint támogatást biztosított. A telepítési munkálatok jelentős részét az OMSZ tapasztalt szakemberei végezték el, így a radar felújítása 152 millió forintból vált kivitelezhetővé – mutatott rá az államtitkár.

A modernizált állomásnak elsősorban az időjárás-előrejelzésben, a viharjelzésben, a katonai és polgári repülésben, az árvíz, illetve jégeső elleni védekezésben van fontos szerepe – mondta dr. Radics Kornélia az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

A végrehajtott korszerűsítés – a radar komplett cseréje nélkül – a radarhálózat kelet-magyarországi állomását képessé teszi az operatív, folyamatos 24 órás mérési feladatok maradéktalan ellátására, az eddiginél magasabb rendelkezésre állással.

Forrás: FM Sajtóiroda

Kapcsolódó oldalak:


Fotó: Pelsőczi Csaba (FM)


Fotó: Pelsőczi Csaba (FM)




Fotó: Pelsőczi Csaba (FM)


Fotó: Pelsőczi Csaba (FM)