2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2017. április 7. 09:00

Megjelent az OMSZ 2016. évi tevékenységét bemutató kiadvány

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egykori vezetői 26 éve határozták el, hogy egy kiadvány sorozatot bocsátanak útjára, amely a Szolgálat feladatairól, tevékenységéről és erőforrásairól ad tájékoztatást a köz- és államigazgatás, a gazdálkodó szervezetek, az oktató és kutató intézmények és a nagyközönség számára. Az 1990 óta kétévente megjelenő kiadványt 2014 óta évente készítjük el, annak érdekében, hogy gyorsan változó világunkban minél frissebb, aktuálisabb információkhoz jussanak Szolgálatunk elvégzett feladataival, a legfontosabb eseményekkel kapcsolatban. Ez a kiadványunk a 2016-ös év legfontosabb szakmai eredményeit tartalmazza.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenysége 2016 című kiadvány előszavában dr. Radics Kornélia elnök asszony a következőket írja:

"Időjárás, éghajlat, környezet – az Országos Meteorológiai Szolgálat feladat- és hatáskörébe tartozó területek, amelyek mindennapi életünket sokféleképpen befolyásolják. A globális felmelegedés és az arra adandó helyes válaszok megtalálása még a 146 éves múlttal rendelkező patinás intézményünket is komoly feladatok elé állítja. A klasszikus felelősségi területekhez újabb és újabb kihívások adódnak: az extrém időjárási helyzetekre való felkészülés segítése korszerű mérő-megfigyelő rendszer és a lehető legpontosabb előrejelzések és veszélyjelzések segítségével, a klímaváltozás és következményeinek becslése, kezelése a klímakutatás megerősítésével, a levegőminőség folyamatos értékelése, a légszennyező anyagok terjedésének előrejelzése a lakosság egészségének megőrzése érdekében.

Ami azonban a legfontosabb: napjainkban már nem elégséges a meteorológiával és a levegőkörnyezettel kapcsolatos tevékenységek magas szintű szakmai ellátása. A legkiválóbb kutatási-fejlesztési eredmények sem hasznosulnak megfelelően, ha nincs meg hozzá az érintett szakterületekkel, kutatóintézetekkel, a meteorológiai információk felhasználóival való szoros együttműködés, a társadalmi beágyazottság.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt években felismerte ennek jelentőségét, és példaértékű együttműködést alakított ki számos, az élet- és vagyonvédelem területén működő, valamint a klímaváltozás hatásait kutató szervezettel, intézménnyel. A partnerek bevonásával történt szolgáltatásfejlesztéseink a gazdasági élet számos szereplőjét segítették ahhoz, hogy a meteorológiai információk figyelembevételével a legoptimálisabb termelést, szolgáltatást alakíthassák ki. Rendezvényeink, ismeretterjesztő tevékenységünk során pedig arra törekedtünk, hogy a lakosság körében is minél inkább növekedjen az időjárási információk tudatos felhasználóinak száma.

A 2016-os év – bár számos, az önállóságunkat veszélyeztető szervezeti kihívással állította szembe intézetünket – szerencsére az átlagosnál kevesebb extrém időjárási helyzetet hozott. Így több energia juthatott a fent vázolt célkitűzéseink megvalósításához szükséges szakmai fejlesztések kivitelezésére. Kiadványunkban a változatlan szervezeti formában működő szolgálatunk legfrissebb eredményeit mutatjuk be Önöknek. Egyben köszönetet mondunk minden partnerünknek és az általunk szolgáltatott információk felhasználóinak, hogy figyelemmel kísérik munkánkat, bizalommal fordulnak szolgáltatásaink felé."


Az OMSZ tevékenysége oldalon megtalálható és letölthető a Szolgálatunk 2016. évi tevékenységét bemutató, színes kiadvány.