2024. április 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2017. március 4. 15:16

Új fővárosi maximum-hőmérsékleti rekord (III. 4.)

Március 4-én megdőlt a legmagasabb fővárosi maximumhőmérséklet rekordja; Budapest belterületén (II. kerület) 19,3 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az eddigi rekord 18,9 fok volt, amit 1998-ban és 1920-ban regisztráltak.  A mai országos maximum-hőmérsékleti rekord beállításához mindössze 4 tized fok hiányzott. A Baja melleti Csávolyon 2001-ben 21,6 fokot rögzítettek, ez a mai napra vonatkozó országos melegrekord, ma a Somogy megye déli határánál fekvő Babócsán 21,2 Celsius fokig melegedett fel a levegő. A sokévi átlag szerint a 20 fok fölötti csúcsértékek május első felére jellemzőek.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


2017. március 4-én a maximum-hőmérséklet országos átlaga 19 fok körül alakult,
ez több mint 10 fokkal haladja meg a sokévi átlag szerint ezen a napon szokásos 8 fokot.