2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2017. június 28. 15:50

Köszönet az éjszakai látogatásért...

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ebben az évben is kitárta kapuit a Múzeumok Éjszakáján. Munkatársaink nemcsak a meteorológiai múzeumnak helyet adó budai, patinás épületben, hanem a Pestszentlőrincen működő Marczell György Főobszervatóriumban, a műszeres mérések „fellegvárában” is sok-sok változatos programmal készültek a látogatók fogadására. A korábbi évekhez hasonlóan változatos programokkal vártuk az érdeklődőket, és akik ismét az Országos Meteorológiai Szolgálatot választották nem unatkoztak, hiszen újdonságokkal is színesítettük az éjszakát.

Az OMSZ budai központjában a „A múzeumtól a stúdióig – 60 percben” séta során a látogatók először egy OMSZ tevékenységét bemutató rövid előadást hallgattak meg, majd a Szolgálat múzeumának, az épület folyosóin található tárlóit tekintették meg kollégáink szakszerű vezetésével. A séta végén vendégeink időjárás-jelentőként is kipróbálhatták magukat az OMSZ TV Stúdiójában, illetve minden csoportban a múzeumi-totó helyes kitöltői közül a szerencsés nyertes egy OMSZ-os ajándékcsomagot vihetett haza.

A meteorológiai számos területe terítékre került az éjszaka folyamán, földszinti dísztermünkben. Az érdeklődők megismerkedhettek a veszélyjelzés, az időjárás-előrejelzés, a repülésmeteorológia, a levegőkörnyezeti elemzések, az időjárás és éghajlati modellezés rejtelmeivel, bioklimatológiai kutatásokkal, valamint az OMSZ nyilvános honlapjával (met.hu), s annak mobil eszközökre optimalizált változatával és az ingyenesen letölthető Meteora mobil alkalmazással. A ma emberét izgató témákba, szakmai előadások keretében nyerhettek betekintést a tudományosabb érdeklődésű látogatóink. Aki a látogatás végén egy kis pihenésre vágyott, a házimozinak berendezett lépcsőfordulóban az OMSZ-Stúdió készítette meteorológiai tárgyú kisfilmeket nézhetett meg. A gyerek sarok idén is nagyon népszerű volt, még a késői órákban is kisebb-nagyobb gyermekek birkóztak a feladatokkal.

A pestszentlőrinci Főobszervatóriumban az Ambrózy Pál tanösvény megtekintése keretében vendégeink megismerhették a meteorológiai műszerkertet. Bemutatásra került a kalibráló laboratórium, illetve kollégáink rövid előadásban számoltak be az obszervatóriumban folyó munkákról.

A Tanösvény kvíz játékunk helyes megfejtői közül Balogh Barnabás és Mátyásné Bencze Viktória viheti haza legújabb könyvünket. Örömmel láttuk, hogy a veszélyjelzéssel és az időjárás-előrejelzéssel kapcsolatos kérdőívünket sokan kitöltötték, segítve ezzel munkánkat. A szerencsés nyertes Koncz László lett. A nyerteseknek ezúton is gratulálunk, nyereményüket, a Felhőatlasz – a felhőkről mindenkinek című könyvet postán küldjük el. A többi játékosnak pedig köszönjük, hogy részt vettek játékunkban, és jövőre is szeretettel várunk mindenkit.

Az OMSZ TV Stúdiójában készült fotók, csoportonkénti bontásban megtekinthetők ezen az oldalon.

Üdvözlettel,

Csoportkép a rendezvény előttAz OMSZ MUZEJ-2017 budai csapata, június 24. 14 óra előtt... Csoportkép a rendezvény után... és június 25. hajnali 1 óra után

 


 

Pillanatképek a 2017. június 24-i Múzeumok Éjszakája rendezvényről

 

1. ábra 2. ábra
 3. ábra  4. ábra
5. ábra 6. ábra
7. ábra 8. ábra
9. ábra 10. ábra


Korábbi Múzeumok Éjszakája rendezvények:


További információ:

  e-mail: muzej@met.hu
  honlap: www.met.hu