2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2018. január 5. 11:52

KlimAdat projektnyitó és szuperszámítógép-átadó rendezvény – január 10.

A KlimAdat – "Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével" című KEHOP-1.1.0-15-2015-00001 projekt nyitórendezvénye, valamint a projekt fejlesztési időszakában beszerzésre került nagyteljesítményű szuperszámítógép átadó ünnepsége 2018. január 10-én 10 órai kezdettel kerül megrendezésre Budapesten, az Országos Meteorológiai Szolgálat központjában.
Meghívó és program [pdf: 1015 KB]

A klímaváltozás hazánkban várható hatásaira való célirányos felkészüléshez elengedhetetlen a magyarországi változások irányának és számszerű mértékének ismerete. Ehhez jó minőségű mérési és modellezett meteorológiai adatokra van szükség, melyek megfelelő kiindulási alapot szolgáltatnak az éghajlatváltozás különböző ágazatokra kifejtett hatásainak vizsgálatához, ezáltal a helyes alkalmazkodási lépések kijelöléséhez.

A KlimAdat projekt célja egy komplex, részletes meteorológiai adatokkal feltöltött térinformatikai adatbázis-rendszer kialakítása, amely objektív háttérként segíti az alkalmazkodással kapcsolatos tervezést és döntéshozatalt.

A projekt fejlesztési időszakában a klímamodellezési feladatok elvégzése céljából beszerzésre került egy nagyteljesítményű szuperszámítógép, amelynek átadására a rendezvény délelőtti részében kerül sor.

A projektet a Vízgazdálkodással és az éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatos tervezés, informatikai és monitoring fejlesztés témájú Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósítja meg Országos Meteorológiai Szolgálat 2020 decemberéig.

A rendezvény célja, hogy tájékoztassa a döntéshozókat, az éghajlati információk felhasználóit és az érdeklődőket a projekt legfontosabb feladatairól és várható eredményeiről; továbbá lehetőséget teremtsen szakmai és tudományos együttműködések kezdeményezésére az információk potenciális felhasználói számára.

A projektről bővebb információ: klimadat.met.hu