2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2014. július 26. 09:51

Ismét erősödik a zivatarhajlam

A következő napokban labilis és nagy nedvességtartalmú levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, így sokfelé kell zivatarokra számítani, amelyek legfőbb kísérőjelensége valószínűleg (a dörgés-villámlás mellett) a felhőszakadás lesz.

Az "igazi" nyár - tehát a csapadékmentes, magas hőmérsékletű, napsütéses időjárás egészen kis területre, jórészt az Ibériai-félszigetre és a Kelet-európai-síkság egy részére korlátozódik. Európa középső részein, egészen a Brit-szigetektől Közép-Európán át a Földközi-tenger középső medencéjéig gyakran csapadékos az idő, melyet az északnyugat felől lassan délkelet felé sodródó légörvények okoznak. Ezek a légköri képződmények mintegy "beszorulnak" az Atlanti-óceán és a Kelet-Európa felett elhelyezkedő anticiklonok közé, ezért az általuk érintett térségben (így nálunk is) tartós fordulat, javulás az időjárásban nem következik be (1. kép).

Az örvények folyamatosan keverik össze az északnyugatról áramló hűvös levegőt a Földközi-tenger páradús levegőjével, így Közép-Európában területi átlagban bőséges csapadékra lehet számítani a következő napokban is, sokfelé zivatarral, felhőszakadással (2. kép). Ugyanakkor a csapadék eloszlása a záporos, zivataros jelleg miatt nagyon egyenlőtlennek ígérkezik.

Hazánkban vasárnap napközben egyre erőteljesebb zivatartevékenységre lehet számítani. Felhőszakadás bárhol előfordulhat, a szombati számítások szerint a legtöbb csapadék a Dél-Dunántúlon és az Északi-középhegység délkeleti lejtőin hullhat (3. kép).

Az aktuális veszélyjelzési információkat itt tekintheti meg!


1 kép: A 700 hPa-s nyomási szintre (tehát kb. 3km-es magasságra vonatkozó térképen jól kivehetők a
csapadékos időjárást okozó légörvények.


2. kép: A következő 5 nap során az ECMWF modell szerint Közép-Európában területi átlagban 30-50mm
csapadékra lehet számítani. A felhőszakadásokból lokálisan ennél lényegesen több is lehullhat,
de lehetnek olyan területek, ahová jóval kevesebb eső esik majd.


3, kép: A szombat délelőtt kiadott, vasárnapra szóló figyelmeztetési térkép.