2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2018. október 17. 12:00

MET-ÉSZ találkozó, 2018

2018. október 6-án, immár negyedik alkalommal került megrendezésre a MET-ÉSZ találkozó, melyen az Országos Meteorológiai Szolgálat MET-ÉSZ rendszerének észlelői találkoztak. Nem titkolt célunk volt a 2015-ben elindított sorozattal, hogy hagyományt teremtsünk. A részvevők száma, lelkesedése töretlen, az ország különböző részeiből érkező kollégáink találkozója ennek köszönhetően mára kiemelkedő eseménnyé vált Szolgálatunk számára.

Horváth Gyula szakmai elnökhelyettes megnyitója után dr. Radics Kornélia elnök köszöntötte a résztvevőket, beszédében kiemelve az idő fontosságát, melyet észlelőink az időjárás megfigyelésével töltenek: egy-egy időpillanat megfigyelése ugyan rövid ideig tart, mégis elengedhetetlen információt tartalmaz a Szolgálat számára, segítve ezzel az előrejelzést, veszélyjelzést. A szakmai nap első részében az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai számoltak be előadásaikban a Szolgálatnál folyó fejlesztésekről, kutatásokról, illetve az észlelés fontosságáról.

A Marczell György Főobszervatóriumban naponta kétszer, 0 és 12 UTC-kor magaslégköri méréseket végeznek ballonra szerelt rádiószondával, mely mintegy 30 km magasságig követi pontról-pontra a magasban uralkodó légköri viszonyokat. Az előadások és rövid kávészünet után a szondafelszállás megtekintése idén sem maradt el.

Az előadások zárásaként a fejlesztésekről hallhattak az érdeklődők. Új térképes megjelenítés készült, elindításra került a profi MET-ÉSZ felület, melynek használata online vizsgához kötött: bátrabb észlelőink azonnal ki is próbálhatták tudásukat. Örömteli, hogy már a teszt napon sok sikeres vizsga született. Bemutattuk a MetAdat rendszert, mely okostelefonon és a MET-ÉSZ internetes felületén is elérhető a társadalmi csapadékmérő állomásaink számára. Célunk a társadalmi csapadékmérő hálózatban a valós idejű adatszolgáltatás elérése.

Ismét lehetőség volt hozott műszerek kalibráltatására, legyenek azok elektronikus eszközök vagy hagyományos hőmérők, a Szolgálat kalibráló laboratóriumában kollégáink elvégezték a méréseket, az esetleges hibák megállapítását, így mindenki pontosabb mérést végezhet.

Az ebéd előtt köszöntöttük az eddig elismerésben még nem részesült, ám töretlenül kiváló munkát végző észlelőinket.

  • Kövesdi László pestszentimrei társadalmi csapadékmérő állomásunk vezetőjét, aki 1986. óta végez csapadékméréseket. Korábban a Marczell György Főobszervatórium észlelőállomását vezette, ám nyugdíjazása után sem szakadt el a meteorológiától; észleléseit napról-napra láthatjuk a MET-ÉSZ oldalon.
  • Henzel Dániel búcsi észlelőnket, aki a lelkes, fiatal bázisunkat képviseli a MET-ÉSZ-ben, jelentéseit nagy szakmai elhivatottsággal küldi évek óta.
  • Csitkovics Balázs sopronhorpácsi észlelőnk már a MET-ÉSZ indulásakor regisztrált, azóta is napi rendszerességgel küldi észleléseit és méréseinek eredményeit a sopronhorpácsi állomásról, ahol 1933. óta folynak társadalmi mérések.
  • Cihlár Gábor fertőrákosi észlelőnk immár két éve elhivatott tagja hálózatunknak, rendszeres észlelései és mérései tájékoztatást nyújtanak a Fertó-tó időjárásáról.
  • Lucskai Levente Kiskunhalason észlel és nemrégiben a társadalmi csapadékmérő hálózatunkhoz is csatlakozott, kiváló munkájára hosszú évekig számítunk.
  • Miklósi Csaba érdi észlelőnk évtizedek óta precízen végzi a csapadékméréseket. A hagyományos jelentőlapos rendszer mellett évek óta már számítógépen is jelenti az adatokat és küldi a MET-ÉSZ észleléseit.

Köszönjük észlelőink munkáját, a jövő évi találkozón ismét számítunk részvételükre!


Kapcsolódó oldalak:


Találkozó képekben: