2024. április 24. szerda
Hírek

HungaroMet: 2012. június 29. 10:00

Érkezik az idei harmadik hőhullám

A hét elején kiadott prognózisok már jelezték, hogy a hét végétől ismét visszatér a kánikula, ami jó néhány napig vendégünk marad. A napi hőmérsékleti maximumok sok helyen meghaladják majd a 35 fokot, és a napi középhőmérséklet is tartósan 27 °C felett alakulhat, ezért 2012. június 30. szombat 0 órától július 4. szerda 24 óráig III. fokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos az ország egész területére. Ugyanakkor extrém UV-B sugárzás is várható.

A június közepi átmeneti forróságot követően nem kell sokat várni az újabb hőhullámra. Amint az a magassági térképekből is kiderül (1. ábra) még 5500 m körüli tartományban is igen meleg levegő érkezik Délnyugat-Európán át a kontinens belseje fölé.  A „forró”, száraz levegő és a sok napsütés hatására a talaj közelében a hétvégén már hazánkban is 35 fok feletti hőmérséklet várható a délutáni órákban.

1. ábra

 1. ábra
Az 500 hPa-os légnyomási szint hőmérséklete (színezés) és tengerszint feletti magassága (dekaméterben)


A hőhullám csúcspontja a jelenlegi számítások alapján a jövő hét első napjaira tehető, ekkor helyenként akár 39 fokos maximum is előfordulhat (2. ábra). Ennek bekövetkezése új rekordot is jelentene a korábban, ezekben a napokban, Törökszentmiklóson mért 36,7 fokhoz képest.

 2. ábra

2. ábra
2012. július 2-ra, hétfőre vonatkozó maximum-hőmérséklet előrejelzés


A forró nappalokat meleg éjszakák követik, így a napi középhőmérséklet nagy területen meghaladja a 27 fokot, sőt helyenként akár a 30 fokot is elérheti, ezért érdemes figyelni az ÁNTSZ hőségre vonatkozó közleményeit.

A hosszú nappalok miatt a forróság este csak lassan enyhül, így a lakások szellőztetését, vagy a kerti munkákat érdemes lehetőség szerint a hajnali, reggeli órákra időzíteni.

A szabadban dolgozók, strandolók szempontjából fontos, hogy ne feledkezzenek meg az ultraibolya sugárzás várhatóan magas értékeiről és gondoskodjunk a megfelelő leégés elleni védelemről. Az aktuális UV adatok és az előrejelzés megtekinthető az UV-B sugárzás oldalon.

Várhatóan csak lassan szűnik meg a nagy meleg, amint a kelet felé mozgó frontzónák érintik hazánkat. Ezek elsősorban az északnyugati területeken hozhatnak lehűlést, másutt csupán felfrissülést okoznak zápor, zivatar kíséretében. (3. ábra)

3. ábra

3. ábra
Győrre vonatkozó valószínűségi fáklya diagram