2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2014. december 23. 14:00

Milyen lesz a karácsonyi időszak időjárása?

Minden évben felmerül a kérdés a karácsony előtti napokban, hogy ünnepélyes hangulatúvá varázsolja-e a fehér hó ezeket a napokat, vagyis fehér lesz-e a karácsony vagy sem? Közeledve az ünnepekhez a naponta frissülő információk birtokában próbálunk - egyre határozottabb - választ adni a feltett kérdésre.

Az egyéni emlékek sokfélék, általában hajlamosak vagyunk úgy emlékezni, hogy gyermekkorunkban karácsonykor mily bensőséges volt a táj köszönhetően a mindent befedő fehér, csillogó hótakarónak. Tudjuk azonban, hogy az emlékezet csalóka lehet. Így van ez ebben az esetben is, legalább is az elmúlt 20 év hó adatai ezt mutatják. Nyilván az ország különböző tájain más-más gyakorisággal, valószínűséggel jelenik meg a hó a karácsonyi napokban. Budapesten, ott is a Pestszentlőrincen (XVIII. kerület) található mérőállomásunk adatai alapján például az elmúlt 20 év negyed részében, vagyis 25%-ában volt néhány vagy több cm vastagságú hótakaró karácsony első napján. Vagyis a főváros pesti részén nem túl gyakori, hogy a hó tegye hangulatossá az ünnepeket.

A legfrissebb előrejelzések szerint az idei karácsony az átlagosnál enyhébb idővel kezdődik, majd karácsony másnapjára több fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, a hét végén pedig már erősebb fagyok lehetnek. Időjárásunkat a következő napokban egy közeledő, majd fölöttünk átvonuló hidegfront alakítja (1-3. ábrák). A front előtt kezdetben még enyhe levegő áramlik fölénk, majd északról több fokkal hidegebb levegő zúdul be a Kárpát-medencébe (4-6. ábrák) Szerdán és csütörtök nagy részében csapadék nem várható hazánkban. Az érkező hidegfront délnyugati szakaszán csütörtök estétől egy ciklon mélyül ki, amely lassan kelet felé mozdul el. Ennek hatására csapadékra is számítani kell, kezdetben (csütörtök délutántól) még eső várható, majd péntektől az észak felől beáramló hideg levegő következtében egyre inkább havazás, hózápor valószínű. A csapadék mennyisége pénteken az ország délnyugati, déli peremén elérheti az 5-8 mm-t (7. ábra), északabbra 2 mm alatt érték valószínű. A hóréteg vastagsága a déli határnál akár 5-10 is cm lehet. Szombaton, vasárnap főként keleten várható további havazás, de mennyisége elmarad a péntekitől. A korábban említett kifejlődő mediterrán ciklon erősségétől, elhelyezkedésétől függően a csapadék mennyiség nagy bizonytalanságot hordoz. A hőmérséklet kezdetben még több fokkal a sokévi átlag fölött alakul, szerdán 8, 14, csütörtökön 6, 10 fok közötti hőmérsékleti maximum várható, majd több fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, pénteken  csak 0, +5 fok valószínű a nappali órákban. A hétvégén már lehetnek olyan helyek, ahol napközben is kevéssel fagypont alatt marad a hőmérséklet. Az éjszakai, hajnali órákban a hét legvégén, jövő hét elején erősen lehűl a levegő, -5 fok alatti hőmérsékleti minimumok is lehetnek.

A fehér karácsony valószínűsége szentestén: 0%

 


 

Boldog karácsonyi ünnepeket kívánnak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai!


1. ábra
Az európai időjárási helyzet december 25. csütörtök, 1 órakor (0 UTC)


2. ábra
Az európai időjárási helyzet december 26. péntek, 1 órakor (0 UTC)


3. ábra
Az európai időjárási helyzet december 27. szombat, 1 órakor (0 UTC)


4. ábra
A hőmérsékleti és áramlási viszonyok az 1500 m körüli magasságban (+2, +5 fok közötti hőmérséklet)
december 25. csütörtök, 1 órakor (0 UTC)


5. ábra
A hőmérsékleti és áramlási viszonyok az 1500 m körüli magasságban (-1, -5 fok közötti hőmérséklet)
december 26. péntek, 1 órakor (0 UTC)


6. ábra
A hőmérsékleti és áramlási viszonyok az 1500 m körüli magasságban (-5, -10 fok közötti hőmérséklet)
december 27. szombat, 1 órakor (0 UTC)


7. ábra
Az 5 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége december 26-án, pénteken