2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2013. január 23. 11:51

2013 – a levegő éve

Az unió Európai Bizottsága a levegő évének nyilvánította 2013-at.  Az Európai Unió az 1970-es évek óta követi nyomon a levegőminőség alakulását Európában. Célkitűzése olyan levegőminőség elérése Európában, mely nem jelent veszélyt az itt élő emberek egészségére és a környezetre.

Ennek érdekében jogszabályokat, irányelveket adott ki többek között:

  • a levegőbe kibocsátott káros anyagok megengedett mértékéről,
  • a szennyezőanyagok koncentrációjának méréséről,
  • a megengedett határértékekről,
  • a célkitűzés elérése érdekében javasolt intézkedésekről.

A Bizottság értékelése szerint az eddig elért eredmények ellenére Európa még távol van a kitűzött céltól. Felmérések szerint az unió polgárai a levegő szennyezettségét napjaink egyik kulcsproblémájának tartják. Egy Eurobarometer elnevezésű internetes szavazás szerint az unió polgárainak 72%-a gondolja úgy, hogy országa nem gondoskodik a megfelelő levegőminőségről, és 87%-uk szerint a légúti megbetegedések komoly problémát jelentenek.

A légszennyező anyagok okozta egészségügyi problémák miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is jóval szigorúbb szabályokat sürget, és az egyszerű, levegőben mért koncentrációk helyett az adott szennyezőnek a várható élettartam csökkentésében kifejezett hatására helyezi a hangsúlyt.

Ezért a Bizottság irányításával már 2012-ben széles körben megvitatták a levegőminőség-politikát szakértői csoportok segítségével, melyben szerepet kaptak többek között a tagállamok politikai képviselői, szakmai és környezetvédelmi szervezetek, valamint a szennyezőanyag-kibocsátók képviselői is. A levegő évében, 2013-ban pedig több intézkedést tervez a levegőminőség javítása érdekében, például:

  • a meglévő jogszabályok felülvizsgálását, megújítását,
  • a korábban is szabályozott szennyezőanyagok határértékeinek revízióját,
  • eddig nem szabályozott, de a WHO szerint az egészségi állapotot erősen befolyásoló szennyezőanyagokra vonatkozó határértékek megállapítását.

Ezeken kívül egy nyilvános konzultációt is indított, ahol az unió minden polgára kifejtheti a véleményét és javaslatot tehet a levegőminőség-politika alakítására. A véleményeket 2013. március 4-ig várják az Európai Bizottság hivatalos honlapján.

Magyarország az unió tagjaként követi az EU ajánlásait és előírásait. A Vidékfejlesztési Minisztérium, mint a környezetügyért felelős tárca, szeptemberig felülvizsgál minden törvényt és rendeletet, melyek a levegő tisztaságát befolyásolják. Ennek szakmai támogatására létrehoznak egy tárcaközi bizottságot, melynek keretében más, érintett minisztériumokkal, szakmai és civil szervezetekkel egyeztetnek a levegő minőségének javításáról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat, mint a háttérszennyezettségi mérőhálózat fenntartója, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat szakmai irányítója és Magyarország emissziós leltárának készítője, fontos tagja a tárcaközi bizottságnak.

 

Kapcsolódó oldalak: