2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2013. február 1. 14:00

Ázhat, de nem fázhat a medve

A népi megfigyelés szerint, ha február másodikán előjön a medve a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor visszamegy és még hosszú lesz a tél, ha nem látja meg, akkor kint marad, mert közel már a tavasz.

Az elmúlt 10 év statisztikái alapján a fővárosi medvék 4-szer (2003, 2007, 2010, 2012) legalább 5 vagy annál több napos órát láthattak volna, ha nem ijedtek volna meg az árnyékuktól.

A legfrissebb előrejelzések szerint 2013. február másodikán a legtöbb medve nem láthatja az árnyékát, mert vastag felhőzet borítja majd az eget, és eleinte északon, majd délutántól már másutt is esőre kell számítani. A déli országrész mackói azonban a változó vastagságú fátyol- és középszintű felhőzeten át észlelhetnek egy kis szűrt napsütést is, az más kérdés, hogy ez elég lesz-e az árnyékképződéshez. Mindemellett arról nem szól a népi regula, hogy az „árnyék nélküli” medvék a szakadó esőben is kinn maradnak-e, vagy visszabújnak kellemes barlangjukba.

A népi szólások, mondások után a tudományosan megalapozott becslések vizére (numerikus prognosztika, időjárás előrejelzés tudománya) evezve, elmondható, hogy egy tőlünk délre kimélyülő, megerősödő mediterrán ciklon alakítja majd időjárásunkat a hétvégén. A ciklon területén keveredik az északról bezúduló hideg levegő, a dél felől áramló enyhe nagy nedvesség tartalmú levegővel (1. ábra), és a kettő „összecsapásakor” szombaton néhol akár zivatar is létrejöhet.

 1. ábra

1. ábra
Az ECMWF hőmérsékleti előrejelzése (850 hPa, kb. 1500 m) 2013. február 3-ra


Bár az időjárás és a légkör általánosságban nem ismeri a tréfát, ez alól minden bizonnyal kivételt képeznek a Földközi-tenger fölött létrejövő légörvények, amelyek a téli félévben (is) gyakran átvonulnak a Kárpát-medence felett. Ezek már jó párszor megviccelték (és feltehetően a jövőben is meg fogják) már a numerikus modelleket és az előrejelző szakembereket, azáltal, hogy „nem várt” módon és mértékben módosították a pályájukat. Ennek tudatában (nem feledve a bizonytalanságot), az előttünk álló hétvégén többfelé kiadós esőre van kilátás a legtöbb helyen 5-15 mm-t meghaladó csapadékkal (2. ábra), amelyet szombat estétől nyugat felől egyre inkább havas eső, havazás vált fel. Szombaton a déli megyékben akár még a napi melegrekordot (16.8 fok, 1944, Szombathely) is megközelítheti (pici eséllyel akár meg is döntheti) a maximumhőmérséklet, ugyanott vasárnapra mintegy 10-15 fokos lehűlés várható.

 2. ábra

2. ábra
Az ECMWF összegzett csapadék előrejelzése a hétvégére (2013. február 2-3.)
Figyelem, az előrejelzett csapadékmennyiség és a valóság között akár lényeges eltérés is lehet!


Ami a tél hátralévő részének időjárását illeti, az Európai Középtávú Előrejelző Központ legfrissebb prognózisa szerint a következő két hét az átlagosnál kissé hidegebbnek és átlagosan csapadékosnak ígérkezik.


 A cikkben felhasznált medvés kép forrása: www.168ora.hu/dolcevita/a-porondmester-a-hajat-tepi-sztarjai-teli-almot-alszanak