2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2013. február 22. 13:31

Nincs megállás, újabb mediterrán ciklonok

A hét végén a mediterrán térségben kialakuló ciklonok alakítják időjárásunkat, hatásukra több hullámban, több helyen jelentős mennyiségű csapadék várható hazánkban, a hó-eső határa az idő múltával egyre inkább nyugatra helyeződik át.

Az idei télen már többször volt részünk a mostanihoz hasonló időjárási helyzetben. Tőlünk délnyugatra, a mediterrán térségben sorra alakultak ciklonok, amelyek különböző pályán, hazánkat is érintve vonultak kelet, északkelet felé. Az ilyen ciklonok az átlagosnál több csapadékot okoznak a Kárpát-medencében. Az 1. ábra az elmúlt 30 nap során lehullott csapadékot mutatja, a 2. ábra pedig azt, hogy ez mennyiben tér el a sokévi átlagtól. Látható, hogy az ország középső, északi, északkeleti vidékén az átlagot jóval meghaladó értéket mértek állomásainkon. A sok csapadék sok felhővel is járt, a 3. ábra mutatja, hogy a napos órák száma az elmúlt hónap során mennyivel maradt el az átlagostól.


1. ábra

 1. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszege


2. ábra

 2. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadék-anomáliája

 

3. ábra

3. ábra
Az elmúlt 30 nap napfénytartam anomáliája


Az előttünk álló hétvégén ismétlődik a már „megszokottnak” mondható időjárási helyzet: ciklonok alakulnak ki tőlünk délnyugatra, amelyek csapadékrendszerei átvonulnak hazánk fölött is. A 4. ábra illusztrálja, hogy az adott időpontban épp hol helyezkedik el a ciklon, és hogy az azt megelőző 6 óra során mennyi csapadékra van kilátás. A kérdés, hogy mi hull majd a felhőkből, eső, vagy hó? Mindez attól függ, hogy a ciklonok áramlási rendszerében honnan, milyen hőmérsékletű levegő érkezik térségünk fölé. Az 5. ábra az 1500 m körüli magasságban az előző térképek időpontjaiban mutatja a hőmérséklet megoszlását. Jól látható, hogy nyugaton a hideg, míg keleten egyre inkább a melegebb levegő dominál, a meleg azonban nyugat felé terjeszkedik. Ez azt is jelenti, hogy a hidegebb nyugati területeken a hó lesz a meghatározó, míg keleten az eső lesz a jellemző, a köztük lévő változó szélességű átmeneti zónában pedig vegyes lesz a csapadék halmazállapota. A 6. ábrán jól látható, hogy a hóhatár (kék-piros zóna) vasárnapra a nyugati határszélre húzódik vissza. Itt kell megjegyezni, hogy a ciklon pályák várthoz képest kismértékű eltérése bizonytalanná teszi a csapadék mennyiségét, valamint azt is, hogy a korábban említett átmeneti zónában (az ország középső részén, pl. Budapest térségében is) a valóságban hol, mikor vált át a hó esőbe.

A hosszabb bevezetés után, amit biztosan mondhatunk, hogy az átlagosnál csapadékosabb lesz az előttünk álló hétvége. Több hullámban várható csapadék, amely eleinte a legtöbb helyen hó lesz, majd a szilárd csapadék egyre inkább nyugat felé szorul vissza. Szombat délutántól, estétől inkább már csak a Dunántúl nyugati felén, harmadán várható havazás, míg a Tiszántúlon már péntek délutántól az eső lesz a jellemző. A két terület között vegyes halmazállapotú csapadékra (hó, havas eső, eső, átmeneti jelleggel fagyott eső, esetleg kis eséllyel ónos eső) van kilátás.

Összességében szombat éjfélig a Dunántúlon, a Duna-Tisza-közén és az Északi-középhegység nyugati felében kb. 10-30 cm hótakaró is létrejöhet átmenetileg. A lehulló hó a kelet felől érkező enyhébb levegő miatt egyre több helyen olvadni kezd, előbb keleten, legkésőbb és legkisebb eséllyel az Alpokalján. Vasárnap kezdetben az északnyugati határ mentén lehet még hó, havas eső, majd ott is eső várható. Péntek hajnaltól vasárnap éjfélig hazánk nagy részén összességében 15-35 mm közötti csapadékra van kilátás, de helyenként ennél több is lehet, a nagyobb mennyiség az ország középső, északi részén valószínű. A napi bontású, frissülő előrejelzéseink a honlapon olvashatók.

4. ábra 5. ábra

 4. ábra
2013. február 23-án és 24-én reggelre várható időjárási helyzet

6. ábra 7. ábra

 5. ábra
2013. február 23-án és 24-én reggelre várható hőmérsékleti eloszlás 1500 m körüli magasságban

8. ábra 9. ábra

6. ábra
2013. február 23-án és 24-én reggelre várható hóhatár