2024. április 16. kedd
Hírek

HungaroMet: 2013. július 29. 15:02

Az idei nyár legmelegebb napja; a vártak szerint megdőlt a melegrekord

Ahogy azt már napok óta vártuk, ma (2013. július 29-én) több helyen (Kiskunhalas, Kelebia, Sátorhely, Szentgotthárd, Fülöpháza, Baja) megdőlt az országos (1905-ben Orosházán mért 38,8 fok), és a budapesti (1921-ben mért 37,6 fok) melegrekord. A meleg éjszaka után a zavartalan napsütésben gyorsan melegedett a levegő, és délután már az ország nagy részén 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A mai legmagasabb hőmérsékletet a Baja mellett fekvő Csávolyon mérték – 40,0 fokot –, ami 1,2 fokkal haladja meg az eddigi rekordot. Budapesten is megdőlt az eddigi rekord, ma 38,5 fokot mértek Újpesten, ami 0,9 fokkal haladja meg az eddigi rekordot.

Az országos melegrekord mellett Szentgotthárdon helyi abszolút rekord is született. Ez idáig a hírhedt 2007-es hőhullám idején a farkasfai meteorológiai állomás "mindössze" 37,8 fokot mért, ma azonban ott éppen 39,0 fokot regisztrált a mérőautomata, ami a teljes adatsorban példa nélkülinek számít a Vas megyei településen.

Az éjszaka érkező hidegfront hatására enyhül az idő, a következő napokban 26, 32 fok közötti csúcshőmérsékletre lehet számítani.


A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.