2018. június 21. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2013. augusztus 8. 08:29

Újabb rekord meleg éjszaka (2013. augusztus 8.)

Száraz forró nap után az éjszakai órák egyre kevesebb helyen hoztak felfrissülést az országban, sokfelé hajnalra sem hűlt le a levegő 20 fok alá, így megdőlt a napi legmagasabb minimumrekord: Pécs Egyetemen 25,2 fokot mértek, ami 2,4 fokkal volt magasabb az 1971-ben Budapest belterületen mért 22,8 fokos országos rekordhoz képet. A fővárosi legmagasabb minimum rekord is megdőlt: Ferihegyen és belterületen 23,0 fokot, míg Lágymányoson 23,6 fokot mértek. Ez 0,8 fokkal volt magasabb az 1971-ben Budapest belterületen mért 22,8 fokos rekordhoz képest. Mivel péntek estig folytatódik a tikkasztó meleg, száraz időjárás, addig további napi hőmérsékleti rekordok dőlésére számíthatunk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.