2018. június 21. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2013. augusztus 9. 07:56

Forró nap után meleg éjjel (2013. augusztus 9.)

Az egész napos zavartalan napsütés és a tovább fokozódó hőség miatt éjszaka főleg a nagyvárosokban ismét nem tudott enyhülni a forróság, így hajnalban újabb rekord dőlt meg. Az eddigi legmagasabb minimumrekordot 1948-ban 24,6 fokkal Baján mérték, ennél magasabbat regisztráltak most éjjel: Pécs Egyetemen 24,7 fok, míg Pécs Árpádtetőn 25,1 fok volt. Az új rekord 0,5 fokkal magasabb a korábbinál. Megdőlt a fővárosi legmagasabb minimumrekord is: Lágymányoson 24,3 fokot mértek, ami 2,0 fokkal volt magasabb az eddig 1992-ben Széchenyi-hegyen mért 22,3 foknál.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.