2024. március 19. kedd
Hírek

HungaroMet: 2013. augusztus 27. 12:48

Radar projekt: "Bokréta ünnep"

Befejeződött a Szentes-Lapistó határában épülő radartorony szerkezeti építése a torony 10. emeleti födémén az antennatörzs és a radar kupola rögzítését szolgáló tőcsavarok augusztus 9-i betonozásával.

Az építkezés egyes lépéseiről készült fotók megtekinthetők a KEOP pályázat oldalán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében az e-környezetvédelem területén benyújtott, „A magyarországi időjárási radarhálózat bővítése és csapadékmérési adatainak minőségi javítása” című pályázatával támogatást nyert. A projekt célja egy negyedik meteorológiai radar üzembe helyezése a szentesi kistérséghez tartozó Lapistó melletti katonai területből leválasztott telekrészen, mellyel lehetőség nyílik a dél-alföldi régió és a közvetlen országhatáron kívüli területek lefedettségének javítására. A projekt fő elemének hasznosulása elsősorban a dél-alföldi régióra, további elemei pedig az egész országra kiterjednek.

A fejlesztés eredményeként európai szinten is kiemelkedő, a legújabb technikai vívmányoknak megfelelő eszközökből álló rendszer jön létre. A tervek szerint 2014 végére fejeződnek be a munkák, az új radar 2015-ben áll operatív üzembe. A radar mérési információk az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján ingyenesen elérhetők lesznek az állampolgárok számára.


1. ábra
1. ábra
Betonozott 10. emeleti födém, a kép közepén az antennatörzs rögzítésére szolgáló 3 tőcsavarral


2. ábra
2. ábra
A radarantennát védő kupolát felfogató tőcsavarok alkotta gyűrű


Kapcsolódó oldalak: