2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2013. szeptember 13. 10:00

Változékony lesz a következő napok időjárása

A korábban vártnál változékonyabban alakul a hétvége időjárása. Szombaton több felhőre és csapadékra számíthatunk, vasárnap már kevesebb lesz a felhő, több a napsütés.

Szombaton egy észak felől visszahajló okklúziós front szól bele időjárásunk alakításába: a nyugati, délnyugati területek kivételével több helyen valószínű eső, zápor, jelentősebb csapadék északon eshet. Kora délután az ország nagyobb részén 14, 19 fokra számíthatunk, nyugaton, délnyugaton azonban – ahol több lesz a napsütés – várhatóan 20, 22 fokig melegszik fel a levegő. A nyugati, északnyugati szelet napközben az országban több helyen kísérhetik erős széllökések, majd estére mindenütt mérséklődik a légmozgás. A vasárnap időjárása már kellemesebbnek ígérkezik: ekkor magasabb hőmérsékletre lehet számítani (18, 24 fok közé melegszik fel a levegő), a többé-kevésbé napos órákat követően nyugat felől megnövekszik ugyan a felhőzet, de csak estefelé, és inkább csak a Nyugat-Dunántúlon lehet itt-ott kisebb eső, zápor.

Hétfőn már több lesz fölöttünk a felhő, és több helyen lehet eső, zápor, de markáns változás kedden várható, amikor viharossá fokozódó szél, nagy mennyiségű csapadék kíséretében és több fokkal visszaeső hőmérséklet mellett erős hidegfront tör be a Kárpát-medencébe. Ezt illusztrálja az alábbi, Budapestre vonatkozó fáklya-diagram.

Budapesti_faklya-0913