2024. április 23. kedd
Hírek

HungaroMet: 2014. január 6. 08:20

Vasárnapi melegrekord, 2014. január 5.

Egy hidegfront előtt vasárnap dél felől meleg levegő érkezett a Kárpát-medence fölé, és annak ellenére, hogy felhős volt az ég, megdőlt a melegrekord. Eddig a mai napon 13,8 °C fok volt az abszolút rekordhőmérséklet, amit 2005-ben Szentgotthárdon, illetve 1919-ben Túrkevén mértek. Ez dőlt meg ma, mivel Kaposváron 16,3 °C fokig emelkedett a hőmérséklet, de Győrben, Pápán, Kisbárapátiban is 14 foknál melegebb volt.

A meteorológiai adatbázis ellenőrzése folyamatos, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatotthoz képest szélsőségesebb érték is előfordult, vagy esetleg hibás értékek maradtak az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek helyén való kezelésénél célszerű figyelembe venni, hogy a mérőállomások száma korlátozott, adatsoraik eltérő hosszúságúak, néhány évtől a több mint 100 évig bezárólag. A szélsőértékek bekövetkezése gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások következménye. Az is előfordulhat, hogy hasonló időjárási helyzetben a mérés körülményeinek megváltozása miatt egy új mérési adat már nem jelentene rekordot.

Az egyes napokra vonatkozó múltbeli hőmérsékleti szélsőértékek megtalálhatóak az Országos Meteorológiai Szolgálat holnapján.