2024. április 16. kedd
WMO állásfoglalás az éghajlat állapotáról

HungaroMet: 2006. április 4. 16:00

WMO állásfoglalás az éghajlat 2003. évi állapotáról

A Meteorológiai Világszervezet (WMO), az Éghajlati Bizottság segítségével, tagországaival együttműködésben 1993 óta bocsát ki éves állásfoglalásokat az éghajlat állapotáról. Az ez évi jelentés a 2003-es év éghajlati viszonyait írja le, beleértve az extrém időjárási eseményeket is, valamint történeti áttekintést ad azokról a változékonyságokról és trendekről, amelyek a XIX. század óta előfordultak.

Az elmúlt évben nyilvánvalóvá vált az időjárás és az éghajlat hatása az emberi komfortérzetre és vele együtt a környezetre. A trópusi ciklonok emberi életeket oltottak ki és anyagi veszteségeket okoztak a világ különböző részein. Az aszályok miatt romlott sok ember megélhetése, Európában és DélkeletÁzsiában hőhullámok okozták több ezer ember halálát.

letöltés [pdf: 4469 KB]

A Meteorológiai Világszervezet (WMO-Word Meteorological Organization) a Föld éghajlatáról évente több nyelven is kiadja állásfoglalását. A WMO tagszervezetei révén a világ összes országából gyűjti a meteorológiai adatokat, és ezek egyetlen hivatalos interpretálója. Az oldalon elérhető kiadványokban olvashatunk az évi globális középhőmérséklet alakulásáról, a világban tapasztalt rendkívüli, nagy károkat okozó időjárási eseményekről.

Kapcsolódó oldalak: