2020 tavaszának időjárása

2020 tavasza rendkívül csapadékszegény, a harmadik legszárazabb volt 1901 óta. A március még csapadékosan kezdődött, majd március 8-án egy hosszú száraz időszak vette kezdetét. A száraz időjárás áprilisban és még májusban is folytatódott. Az április a 4., a május a 14. legszárazabb lett az elmúlt 120 évből. A hőmérséklet tekintetében egy átlagosnak mondható tavasz a 2020-as. A március még közel 1,5 °C-kal, az április 0,7 °C-kal volt melegebb a sokévi átlagnál, a május viszont a tavalyihoz hasonlóan hűvösen telt, a havi középhőmérséklet 1,8 °C-kal elmaradt a megszokottól.
 
A 2020-as tavasz nagyon száraz volt és ez meglátszik az SPI értékeken is. Leginkább az áprilisi csapadék maradt el a normáltól, így abban a hónapban az ország nagy részén extrém szárazság alakult ki, amit jól szemléltet az egyhavi SPI áprilisi eloszlása (12. ábra) Komolyabb szárazság inkább csak a nyugati, délnyugati országrészben nem alakult ki nagyobb területen.
12. ábra
Az egyhavi SPI területi eloszlása 2020 áprilisban
Az áprilist követő május is nagyon száraz volt, így a májusi kéthavi SPI alapján a 2020-as április-május extrém száraznak bizonyult az ország északi felének nagyobb hányadán, valamint többfelé a Dél-Alföldön (13. ábra). Az ország többi részén is jobbára nagyon száraz volt ez a két hónap.
13. ábra
A kéthavi SPI területi eloszlása 2020. májusban