2017 őszének időjárása


Az idei ősz kissé melegebb volt a szokásosnál. A szeptember valamelyest hűvösebbnek adódott az ilyenkor megszokottnál, az október és a november azonban melegebbnek bizonyult. Ez utóbbi mintegy 0,9°C-kal múlta felül az 1981-2010-es átlagot. Csapadék tekintetében az évszak csapadékosabb volt az átlagnál. A hónapokat tekintve a szeptember adódott a legcsapadékosabbnak, a normál több mint másfélszerese hullott a hónapban. Az október is csapadékosabbnak bizonyult az átlagnál, a normál 127%-a esett, míg a novemberi csapadékmennyiség az 1981-2010-es sokévi átlag körül alakult. Összességében 35%-kal hullott több csapadék országos átlagban a szokásosnál az ősz során.
Az őszi átlaghőmérséklet 10-11°C között alakult az ország nagy részén (1. ábra). A Dunántúl egyes részein, valamint a Dél-Alföldi területeken 11-12°C, míg a hegyvidékeken 7-8°C volt a jellemző. Melegebb, 12°C-ot meghaladó középhőmérsékletű területek csak szűk régióban, Budapest és Szeged környékén jelentkeztek. Országos átlagban az ősz középhőmérséklete 10,67°C-nak adódott. Évszakos átlagban a legmelegebb Szeged Belterület állomásunkon (12,6°C), a leghidegebb pedig Kékestetőn (6,4°C) volt.
1. ábra
A 2017-es ősz középhőmérséklete °C-ban
2. ábra
A 2017-es ősz középhőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
A 2017-es ősz középhőmérséklete nagyrészt az 1980-2010-es átlag felett alakult. Alacsonyabb értékek a Duna-Tisza közén, a Mátra egyes részein, valamint foltokban az Dráva-mentén jelentkeztek. A normált leginkább a hegyvidéki területeken, a Mezőföld déli részén, valamint Budapest és Szeged környékén haladta meg a középhőmérséklet, itt helyenként előfordult 1°C-nál nagyobb anomália is.
3. ábra
Az országos havi és az évszakos középhőmérséklet eltérése a sokévi (1981-2010-es) átlagtól 2017 őszén (interpolált adatok alapján)
A szeptember kissé hűvösebbnek adódott, mintegy 0,4°C-kal múlta alul az 1981-2010-es átlagot. Az október már melegebbnek adódott, 0,5°C-kal enyhébb volt a megszokottnál. Az őszi hónapok közül novemberben adódott a legnagyobb, 0,9°C-os anomália (3. ábra). A teljes őszi időszak 0,3°C-kal meghaladta az ilyenkor szokásos értéket.
A hőmérsékleti küszöbnapok száma is egy átlagos hőmérsékletű őszre utal, országos átlagban a szokásossal megegyező, 1 hőség napot, a 9 nyári nap helyett 7-et regisztráltunk. A szokásos 1 téli nap 2017 őszén nem jelentkezett, míg fagyos napból 8-at jegyeztünk a megszokott 15 helyett.
4. ábra
Az országos őszi középhőmérsékletek 1901 és 2017 között (interpolált adatok alapján)
Az őszi középhőmérsékletek 1901-ig visszanyúló idősorát tekintve az illesztett trendvonal egy melegedés irányába mutató tendenciát mutat (4. ábra), melynek mértéke 0,85°C.
Az átlagosnál hűvösebb szeptember a mérések 1901-es kezdete óta a 69. legmelegebb volt. Az októberi középhőmérséklet kissé átlag felett alakult, így a 35. helyre került a legmelegebb hónapok sorában, a november pedig az elmúlt 117 év 45. legmelegebb novembere lett. A három hónap együttes vizsgálata alapján a teljes őszi időszak a 46. helyre került (I. táblázat).
IdőszakSorszám
szeptember69
október35
november45
ősz46
I. táblázat
A 2017-es ősz és az évszak hónapjainak sorszáma az 1901-től számított legmelegebb időszakok sorában
Az ősz legmelegebb napja szeptember 1-je volt 22,5°C-os országos átlaghőmérséklettel. Az átlagosnál jóval melegebben indult a szeptember (5. ábra), melyet egy rövidebb, hűvösebb időszak követett. A hónap közepén a megszokottnál jóval (4-5°C-kal) melegebb napok következtek. Ezt követően hűvösebb léghullámok érték el a Kárpát-medence térségét, amely kis megszakítással, de október elejéig kitartott. Ezután egy melegedési folyamat indult be, melynek köszönhetően zömmel átlag feletti hőmérséklet értékek fordultak elő. Kisebb lehűlést követően a november is az átlagosnál melegebbnek adódott, mindössze néhány alkalommal mértünk átlag alatti értékeket. Az ősz leghidegebb napja november 28-a lett, 0,4°C-kal.
5. ábra
A 2017-es ősz napi középhőmérsékleteinek eltérése a sokévi (1981-2010-es) átlagtól (°C)
A következőkben összefoglaljuk, hogyan változott a középhőmérséklet hazánkban 2016 őszén.
Szeptember
Szeptemberben az ország jelentős részén 15 - 16°C-os középhőmérsékleti értékeket mértünk. Ennél magasabb értékek az Alföld középső és délkeleti részein jelentkeztek. Hűvösebb területek a magasabb hegységeinkben és a nyugati országrészben voltak (12-13°C), az Északi-középhegység legmagasabb pontjain 12°C alatti értékek is előfordultak. A havi országos átlaghőmérséklet 15,5°C volt, ami mintegy 0,4°C-kal marad el a sokéves átlagtól. A Szatmári-síkon, az Északi-középhegység egyes részein, valamint a délkeleti területeken adódott az átlagnál magasabb hőmérséklet, azonban az ország túlnyomó részén negatív irányú eltérést tapasztaltunk.
Október
A hónap középhőmérséklete zömmel 10-11°C között alakult hazánk nagy részén, ennél melegebb csak a Tolna-Baranyai dombvidék egyes részein és a Tisza alsó szakaszán fordult elő. Alacsonyabb hőmérsékleti értékek az Északi-középhegység magasabban fekvő részein és a Nyírség területén jelentkeztek, volt ahol a 6°C-ot sem érte el a hőmérséklet. A legmagasabb havi átlaghőmérséklet Budapest Állatkert és Szeged belterület állomásokon (13°C), a legalacsonyabb érték, 7°C-kal Kékestetőn jelentkezett. Az 1981-2010-es normálhoz hasonlóan alakult az országos havi középhőmérséklet. Az átlagnál alacsonyabb értékek zömmel a Nyírség, a Dráva-mente és a Balaton-felvidék területein adódtak. Az Északi-középhegység egyes részein, a Mecsekben, valamint a Dunántúli-középhegység körzeteiben fordult elő pozitív irányú, 1-2°C-os eltérés, azonban előfordultak 2,5°C-ot meghaladó értékek is. A hónap középhőmérséklete országos átlagban 11°C-nak adódott, amely 0,5°C-kal haladta meg a sokévi átlagot.
November
A novemberi középhőmérséklet 5-6°C között alakult. Hűvösebb körzetek az Északi-középhegység magasabban fekvő részein jelentkeztek, azonban ezeken a területeken sem csökkent a hőmérséklet 0°C alá. Melegebb területek leginkább az ország déli területein adódtak. Országos átlagban a legmagasabb havi átlaghőmérséklet Szeged Belterület állomáson (7,3°C), a legalacsonyabb érték, Kékestetőn jelentkezett, 1,4°C-kal. Az 1981-2010-es normálnál mintegy 0,9°C-kal adódott melegebbnek a november országos átlagban. Nagyobb pozitív irányú eltérés a Duna középső és a Tisza alsó szakaszán volt, azonban Budapest és Szeged környékén az anomália értéke elérte a 2°C-ot is. Átlagos hőmérsékletű területek a Marcal-medence és az Északi-középhegység egyes részei voltak, szűk területen azonban előfordult az átlagosnál alacsonyabb érték is.