OMSZ:  [mnSu]
Aszályindex információ
A múlt hét első felében elszórtan még előfordultak kisebb záporok, zivatarok, majd péntektől országszerte száraz idő volt a jellemző sok napsütéssel.
A talajok felszín közeli rétege jelentősen száradt, és a mélyebb rétegekben is a nedvességvesztés volt a meghatározó. Ezek a folyamatok kedvezően hatottak a korábban vízzel elárasztott illetve telítetté vált talajokon, ahol most kedvezővé váltak a nedvességviszonyok, azonban a nyár első felében is szárassággal küzdő kisalföldi, kelet-dunántúli és nyugat-alföldi tájakon ismét 50% alá csökkent a felső egy méteres réteg nedvességtartalma a növények számára hasznosítható víztartalom százalékában.
Győr és Mosonmagyaróvár térségében valamint a Mohácsi sziget környezetében a kritikus 40%-ot sem éri el ez az érték, arrafelé nagyon száraz a talaj.
Az előttünk álló hét első felében egy hullámzó frontrendszer határozza meg időjárásunkat. Sok lesz fölöttünk a felhő, és sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Ezúttal a Dunántúlon valószínű a nagyobb mennyiségű csapadék, ott csütörtök délig 30-60 mm-re lehet számítani, de lokálisan ennél több is hullhat. A Tiszántúlon ezzel szemben területi átlagban csak 2-5 mm közötti összeg várható, de lesznek szárazon maradó területek is.

Készült: 2020.08.03.
OMSZ: 2020. augusztus 3. 17:28 (15:28  UTC) [faha]