OMSZ:  [mnSu]
Aszályindex információ
Az előző héten is folytatódott a száraz idő: bár a hét elején és a hét végén többfelé hullott eső, annak mennyisége összességében csak néhol érte el az 5 mm-t.
A talaj fölső rétege az enyhe, szeles időben tovább száradt, a fölső 20 cm-es réteg nedvességtartalma immár sokfelé a kritikus 40% alá csökkent. Kicsit lejjebb még van nedvesség a talajban, de az 50 cm-nél mélyebb réteg sokfelé szintén száraz, mert ősz óta nem tudott nedvességgel feltöltődni. Többnyire 30-100 mm csapadék hiányzik a talajból.
A csapadékhiány az országban egyre többfelé, leginkább az Alföldön okoz gondot, az őszi vetéseknek óriási szüksége lenne az esőre.
Az előttünk álló héten marad a változékony, gyakran szeles időjárás, de a hőmérséklet több fokkal visszaesik az elmúlt heti értékekhez képest. Ismét több időjárási front vonul át fölöttünk, de komolyabb csapadék ezekből sem valószínű. A hét első felében főként szerdán lehetnek kisebb esők, záporok, majd pénteken és szombaton elsősorban az ország északi felén eshet előreláthatóan 5-10 mm közötti csapadék. Összességében a talaj nedvességtartalma az északnyugati területek kivételével csökkenni fog.

Készült: 2019.03.11.
OMSZ: 2019. március 11. 15:44 (14:44  UTC) [faha]