OMSZ:  [mnSu]
Aszályindex információ
Az elmúlt napokban is változékony, többször csapadékos maradt időjárásunk. Csütörtökön kiterjedt csapadékzóna érte el az országot nyugat felől, pénteken északkeleten és délnyugaton fordultak elől záporok, zivatarok, majd szombat estétől egy légörvény hozott kiadós csapadékot egyelőre csak a Dunántúlra. Az elmúlt 5 nap során többnyire 5 és 15 mm között alakult a csapadékösszeg. Délnyugaton ettől több hullott, mint ahogy Sopron környékén is, ahol szombat este komoly felhőszakadás alakult ki jégesővel.
Az elmúlt 10 napban lehullott 20-60 mm csapadék országszerte jelentősen növelte a talajok nedvességtartalmát. A talaj felső 20 cm-es rétege országszerte telített, vagy közel telített nedvességgel. Jelentősen javult a középső rétegek nedvességtartalma is, már mindenütt 50% fölött alakul ez az érték a felső 50 cm-en. A telítettséghez képesti vízhiány is sokat csökkent a csapadék hatására, a felső egy méteres talajrétegből jellemzően már csak 30-70 mm közötti nedvesség hiányzik, ugyanakkor a Duna-Tisza közén és Csongrád megyében ettől nagyobb a hiány.

Az előttünk álló napokban is folytatódik a változékony, többször csapadékos időjárás, ugyanis napokig egy nedves légörvény lesz a vendégünk. Ennek hatására a héten újabb jelentős (többnyire 15-30 mm, de délnyugaton ettől nagyobb) mennyiségű csapadék valószínű. A talajok vízkészlete tehát a héten tovább növekszik.

Készült: 2019.05.13.
OMSZ: 2019. május 13. 18:24 (16:24  UTC) [faha]