HungaroMet:  [mnSU]
Aszályindex információ
A mögöttünk álló egy hét egyre melegebb, többnyire száraz időjárást hozott. A múlt csütörtökön még többfelé előfordult gyenge eső, zápor, majd a hétvégén, főként vasárnap az északi országrészben, hétfőn pedig az Ormánságban voltak záporok, zivatarok, melyekből helyenként 10 mm-t meghaladó mennyiség esett. Az Alföld nagy részén, a Dunántúl széles délnyugat-északkeleti sávjában valamint Budapest tág környezetében azonban csak elenyésző mennyiség vagy semmi nem esett.
A talajok felszín közeli része igen sokat száradt az egy héttel ezelőtti, sokfelé telített állapothoz képest, és a középső talajréteg is veszített nedvességtartalmából. Az Alföldön, nagy területen 40% körüli vagy az alatti a felső fél méter nedvességtartalma a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában, a mélyebb rétegekben viszont még bőven van nedvesség.
Az Alföld keleti és déli tájain ismét aszály van kialakulóban.
A folytatásban csütörtökön és pénteken még nem fog esni, de szombaton és vasárnap helyenként már kialakulnak záporok, zivatarok. Hétfőn ezeknek ismét kicsi lesz a valószínűsége, majd keddtől többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Összességében azonban a legtöbb helyen tovább szárad a talaj az előttünk álló napokban is, legfeljebb a csapadékkal érintett területeken a száradás üteme csökken átmenetileg.

Készült: 2024.06.20.
OMSZ: 2024. június 20. 14:10 (12:10  UTC) [faha]