2018. szeptember 20. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2017. szeptember 18. 16:07

Esős idő nehezíti a betakarítást

A hétfői száraz időjárás csak átmeneti, hétfőn este nyugat, délnyugat felől ismét egy mediterrán ciklon éri el a Kárpát-medencét, ami kedden országszerte csapadékos időt okoz. Rövid szünet után szerdán dél, délkelet felől egy újabb mediterrán ciklon ér el bennünket, amely hazánk fölött kimélyül, így csütörtökön és keleten még pénteken is jelentős mennyiségű esővel áztatja a talajt.

A Dunántúlon eddig sem volt hiány csapadékból, a múlt hét második felében nagy területen hullott 30-50 mm közötti mennyiség, helyenként 50 mm-nél is több, szombat este, éjszaka heves zivatarok is kialakultak. A keleti országrészt vasárnapra érte el a csapadék, a Duna-Tisza közén jellemzően 20-30 mm, a Tiszántúlon 5-10 mm esett, a legkevesebb a Nyírségben. Így az ország nyugati kétharmadán nedves, sokfelé sáros a talaj, elsősorban a Dunántúlon a középső talajréteg is átnedvesedett, és a mélyebb rétegekbe is leszivárog a víz. A Tiszántúlon, ahol egyelőre kevesebb eső esett még többfelé száraz, illetve csak a felszínen nedves a talaj. A folytatásban azonban a Tiszántúlon is bőséges csapadék várható, a délnyugati tájakon pedig foltokban akár a belvíz is megjelenhet.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 1400-1450 foknap körül, az Alföldön pedig 1500-1600 foknap körül alakulnak. Ezek 200-250 foknappal az átlag fölötti értékek, emiatt jár előrébb a termésérés. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is meghaladva járnak a hőösszegek.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünkön jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy a zöldtömeg aránya. A szántóföldek már rég nem zöldellnek, a napraforgó aratása zajlik, és hamarosan a kukoricát is betakarítják, ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld keleti felén és a Kisalföldön következett be.

A hétvégéig erősen felhős idő várható, hosszabb napos időszakokra szombattól lehet számítani, bár nyugaton már pénteken szakadozottabbá válik a felhőzet. Péntek estig ismét jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás, a hét első felében a Dunántúl nyugati, északnyugati felén várható nagyobb mennyiség, a hét második felében pedig a keleti országrészben, és a jelenlegi számítások szerint az eddig szárazabb Tiszántúli tájakon is bőséges csapadékra lehet számítani. Szombaton és vasárnap sem valószínű teljesen száraz idő, de már csak helyenként várhatók esők, záporok. A növényvédelmi munkákat az esőn túl a szél is sokfelé zavarja, ami szerdán és csütörtökön gyakran lesz erős, a Dunántúlon viharos, majd péntektől már csak élénk széllökésekre kell számítani. A hőmérséklet a sokévi átlag alatt alakul. A felhős idő miatt az éjszakák nem lesznek túl hidegek, általában 9-13 fokig csökken a hőmérséklet, de nappal sem melegszik 20 fok fölé a levegő, sőt, az esős területeken a 15 fokot sem haladja meg a hőmérséklet. Szombattól lassú melegedés kezdődik, ugyanakkor a hajnalok is csípősebbé válnak.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. szeptember 18.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár