2024. április 18. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. szeptember 29. 08:36

Száraz hó vége

Továbbra is a tőlünk északkeletre található anticiklon alakítja az időjárásunkat, aminek hatására folytatódik a száraz enyhének mondható időjárás. A jövő hét elején várható a következő, változékonyabb időjárást generáló rendszer érkezése, addig érdemes minden olyan mezőgazdasági munkát elvégezni, aminek kedvez ez az eseménytelen időjárás.

A hét első felében csupán a Dunántúl nyugati részén hullott csapadék, de a mennyiség ott sem volt számottevő. Az elmúlt héten fölöttünk tekergő ciklon mindenhol megszüntette az aszályt. A hét eddigi részében az időjárás kedvezett a talaj felső részeinek szikkadásának, elősegítve a betakarítások folytatását, ami sok kultúra esetében a sokéves átlaghoz képest az idén korábban megtörténhet, köszönhetően a nyári időjárásnak.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 1450-1500 foknap körül, az Alföldön pedig 1550-1650 foknap körül alakulnak. Ezek 200-250 foknappal az átlag fölötti értékek, emiatt jár előrébb a termésérés. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is meghaladva járnak a hőösszegek.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünkön jól látszik, hogy tovább csökkent hazánkban a zöld tömeg aránya. A szántóföldeken és a gyümölcsösökben egyaránt a betakarítás zajlik, elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy még a zöldtömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld és a Dunántúl keleti felén következett be. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

A hét további részében a hőmérséklet, bár némileg visszaesik, marad a hűvös hajnalokat követő enyhe nappalokkal jellemezhető időjárás. Bár lesznek felhők az égen, csapadékra nem kell számítani, és a légmozgás sem mutat majd kirívó értékeket sehol az ország területén.

Szombaton és vasárnap a hajnali minimumok, már kifejezetten alacsonyak lesznek, de nappal még a napsütésnek köszönhetően nem érzünk majd különösebb változást. Jelen számításaink szerint kedden várható majd annak a ciklonnak az érkezése, ami csapadékosra, hűvösre fordítja az időt.

Készült: 2017. szeptember 28.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár