2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. október 30. 17:03

Szárazabb idő az őszi munkákra

A viharos hétvége után a folytatásban már nyugodtabb időre számíthatunk, bár frontok a héten is érkeznek, de nagyobb csapadékot nem, inkább csak szelet hoznak. A hét első felében többfelé várható reggelre fagy, de országos, komolyabb fagy egyelőre nem látszik. A hét második felében kissé emelkedik majd a hőmérséklet, így többnyire ideális időben lehet végezni az őszi talajmunkákat, a gyomirtást és a regulátoros kezelést viszont a szél zavarhatja.

Az elmúlt héten a nyugodt, száraz időt péntektől csapadékos, szeles, egyre hűvösebb idő váltotta föl. Az országban sokfelé újabb jelentős csapadék érkezett, mely a középső területeken a 10 mm-t is meghaladta. A délnyugati, valamint az északi országrészben hullott kevesebb eső. A talaj országszerte nedves, egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú. A fölső néhányszor 10 cm szinte telített, de főleg az Alföldön 50 cm-nél mélyebben még jelentős nedvességhiány van. Ugyanakkor délnyugaton gyakorlatilag 1 m mélységig átnedvesedett a talaj. A hőmérséklet néhány fokkal az átlagos fölött alakult, eddig nagyobb területre kiterjedően jelentősebb fagy sem fordult még elő. A talaj hőmérséklete 5, 10 és 20 cm mélyen többnyire 8-11 fok között alakul az országban (a mélyebb rétegek a melegebbek), ami továbbra is magasabb az ilyenkor szokásos értéknél. Ilyen körülmények között az őszi vetések jól fejlettek, és ez az ideális idő a folytatásban is megmarad.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképeink szerint erdeinkben és gyümölcsöseinkben csökkent legnagyobb mértékben a vegetációs index értéke 8 nap alatt az őszi lombszíneződés, lombhullás hatására. Ugyanakkor az őszi búza és a káposztarepce zöld tömege egyre nagyobb, így a változás térkép (az anomália térképpel együtt) a szántóföldi kultúrák tábláin a vetésforgó miatt erősen mozaikos, szemcsés. Az NDVI anomália térképünk szerint az ország nyugati kétharmada zöldebb az átlagosnál, mely az enyhe időnek és az utóbbi esőzéseknek köszönhető.

Kedden a Dunántúlon, majd pénteken és vasárnap másfelé is előfordulhat kisebb eső, zápor, de jelentősebb csapadék a héten nem valószínű. Minden nap várható több-kevesebb napsütés, a reggelre kialakuló ködfoltok délelőtt mindenütt föloszlanak. A hőmérséklet a hét során nagyon sokat nem változik majd, de a keddi 7, 12 fok közötti csúcsértékről vasárnapra 11, 17 fokig emelkedik. Főleg csütörtökig többfelé várható fagy 2 m-es magasságban, majd a hét végére mérséklődik az éjszakai lehűlés. Főleg a kedd és a péntek ígérkezik szelesnek, de a többi napon is gyakran megélénkülő légmozgásra számíthatunk. A talaj hőmérséklete 5 cm mélyen a hét közepéig csökken, majd kissé emelkedik, a 20 cm-nél mélyebb rétegek lassan, de folyamatosan hűlnek majd.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. október 30.