2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. december 11. 13:10

Újabb jelentős csapadék érkezhet

A legfrissebb előrejelzések szerint a héten folytatódik a csapadékos időjárás, ugyanis markáns frontrendszerek érkeznek térségünkbe, és főleg péntektől újabb kiadós eső, majd a hét végén már hó is valószínű. Jellemzően enyhe marad az idő, a hét eleji és a péntek körüli felmelegedést a hét közepén kisebb, majd a hét legvégén már komolyabb lehűlés követi.

Az elmúlt hét változékony időjárást, és a hét vége ismét sok csapadékot hozott. Sokfelé hullott 10 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék, többnyire eső, de kisebb havazás is előfordult. A hőmérséklet kissé az átlagos fölött alakult. Vasárnap újabb frontrendszer érkezett, melyből főleg a keleti, északkeleti országrészben volt újabb csapadék, előbb hó (ebből hétfő reggelre helyenként néhány cm-es, erősen vizes, olvadó hóréteg alakult ki), majd eső. Nagyobb terültre kiterjedő vastagabb hóréteg egyelőre nem alakult ki az országban, de a hegyeinkben számottevő hó található. Az elmúlt 90 nap során az átlagostól jóval több csapadék hullott, azt jellemzően több mint 30 mm-rel haladta meg az országban, de nagy területen 50, helyenként azonban 100 mm-es többlet is előfordul. Erre nagy szükség is volt, így nagyrészt bepótlódott talajban a nyári vízhiány. A talaj országszerte nedves, egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú. A fölső, nagyjából 50 cm az Alföld déli részének kivételével gyakorlatilag telített, ugyanakkor az ennél mélyebb rétegekben többfelé még jelentős nedvességhiány van. A talaj fölső 20 cm-es rétegének hőmérséklete az elmúlt hét óta alig változott, jelenleg többnyire 2 és 4 fok között alakul az országban. Az átlagosnál enyhébb és csapadékosabb ősz kedvező körülményeket teremtett az őszi vetéseknek, így azok jól fejlettek.

A hét elején jelentős felmelegedésre lehet számítani, kedden a csúcsértékek az ország legnagyobb részén meghaladják majd a 10, helyenként a 15 fokot. Hó csak a magasabb hegyeinkben maradhat. Szerdára újabb front, eső (többnyire 2 és 5 mm között várható a mennyisége) és átmeneti kisebb lehűlés érkezik. Csütörtöktől délnyugatira fordul fölöttünk az áramlás, enyhe, nedves levegő érkezik fölénk esővel. A jelenlegi számítások szerint péntektől vasárnapig egy légörvény fog nagy mennyiségű csapadékot okozni hazánkban, főleg esőt, melyet a Dunántúlon hó válthat föl. Érdekessége az előrejelzésnek, hogy a hét végi légörvény áramlási rendszerébe olyan légtömeg is keveredik, mely a nedvességet és a hőt a Szaharán keresztül Afrika egyenlítői térségéből hozza. A csapadék mennyiségének előrejelzése ilyen időjárási helyzetekben és ilyen időbeli távolságra meglehetősen bizonytalan, de ha a számítások által a jövő hétfőig várt 30-70 mm összcsapadék ténylegesen lehull, akkor már belvízfoltok megjelenésére is számítani lehet a hét végére. A jövő hét hozhat szárazabb és hidegebb időt.
A talaj hőmérséklete a felszínhez közel emelkedik, 5 fok körül ingadozik majd. Gyenge fagy egyedül csütörtök reggelre várható az országban, egyébként fagymentesek lesznek az éjszakák. A hét legvégétől, a jövő hét elejétől lehetnek majd komolyabb fagyok. Így a talaj a héten továbbra is sáros lesz.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. december 11.