2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. február 5. 14:55

Újabb jelentős csapadék érkezhet

A 2018-as január általában 3-4 fokkal enyhébb volt az átlagosnál, és a szokásosnál 10-15 mm-rel kevesebb csapadékot hozott, ettől több csak a déli határszélen hullott. Az esős ősz és december után viszont nem is volt szükség többre. Az elmúlt hét első felét is száraz idő jellemezte, majd csütörtöktől egyre többfelé kezdődött csapadékhullás: eleinte eső, majd péntektől már havas eső, hó is esett.

A több hullámban érkezett, kiterjedt csapadékzóna szombaton hagyta el északkelet felé a Kárpát-medencét, de vasárnap estétől északkeleten már ismét havazott. Hétfő reggel inkább csak Bács-Kiskun és Borsod megyében, ill. az Északi-középhegységben volt számottevő hóréteg, az ország döntő része hómentes. A csütörtöktől hétfő reggelig lehullott csapadék mennyisége északnyugaton 5, a Dunántúl nagyobb részén 10-20, másfelé jellemzően 20 mm körül alakult. Északkeleten ugyanakkor 30 mm-t meghaladó mennyiség is előfordult. Az enyhe idő és a sok csapadék hatására folyóinkon, főleg a Tiszán és mellékfolyóin kisebb-nagyobb árhullámok indultak el. A csaknem teljesen telített talajokra hullott csapadék sokfelé már nem tudott beszivárogni, ezért egyre többfelé vannak belvízfoltok is. Az átlagosnál egész héten jóval enyhébb volt az idő, a hét első felében sokfelé 10 fok fölötti maximumok voltak a jellemzők. A növényeket szinte csak a reggeli fagyok figyelmeztették, hogy még nincs itt a tavasz, még várni lenne jó a fejlődés megindulásával. A talaj hőmérséklete 5, 10 és 20 cm mélyen többnyire +1 és +3 fok között alakul az országban, azaz továbbra sincs számottevő talajfagy.

Az őszi vetések eddig jól telelnek, de a túl enyhe idő nem tesz jót a növényeknek. A nappalok intenzíven hosszabbodnak, az előttünk álló hét során újabb 22 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már bő másfél órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

Kedden száraz, a fagyos reggel után viszonylag enyhe nappal következik, majd szerdától újabb légörvény érkezik. Így sok lesz a felhő és újabb jelentős csapadék várható: eső, ónos eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat. Pénteken megszűnik a csapadék és a hét végén már szárazabb idő következik. A heti összcsapadék (hétfő reggelig) az országban általában 10 és 20 mm között valószínű, de helyenként ettől több is hullhat. A Dunántúlon akár vastagabb hóréteg is kialakulhat. A csapadékos időben mérséklődik majd az éjszakai lehűlés, de a hét végére komolyabb fagyok (-10 fok körül) is előfordulhatnak majd. A nappali órákban jellemzően kevéssel fagypont fölé emelkedik a hőmérő higanyszála. A talaj hőmérséklete kedden még csökken, majd péntekig emelkedik, aztán a hét végétől ismét csökken. Számottevő talajfagy azonban nem valószínű. Összességében tartós, nagyon enyhe idő nem várható, az éjszakai fagyok jelzik a növényeknek, hogy még nincs itt a tavasz. A sok csapadék miatt a belvizes területek kiterjedése valószínűleg nőni fog, csapadékra jelenleg nem lenne szükség.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. február 5.