2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. március 5. 15:32

Téli hétkezdet után tavaszi hétvége

A mögöttünk álló, átmenetileg száraz hétvége után hétfőn főként a Dunántúlon, kedden országszerte ismét csapadék várható. A héten azonban a kezdeti havazás, havas eső, néhol ónos eső után egyre inkább az eső lesz a jellemző halmazállapot. Mozgalmas időjárásban lesz részünk, több front is átvonul fölöttünk, melyek a hét első felében lassú enyhülést, a hét második felében viszont markáns melegedést okoznak majd.

A hétvégére az ország nagy részén összefüggő hótakaró alakult ki, melynek vastagsága a Dunántúl nagy részén és az Alföld legdélebbi részén valamint az Északi középhegység magasabban fekvő területein meghaladja a 10 cm-t. Azokon a tájakon, ahol már február utolsó napjaiban is hó takarta a földeket a talaj hőmérséklete 5 cm-es mélységben néhány tized fokkal fagypont fölött alakul. A hótakaró megvédte a vetéseket a múlt csütörtökön elsősorban délnyugaton kialakult -20 fok alatti fagyoktól, azonban a gyümölcsfákban helyenként jelentős károk keletkeztek. A hómentes illetve igen vékony hótakarójú területeken néhány tized fokkal fagypont alatt alakul a talaj hőmérséklete, és ezeken a területeken 20 cm mélyen is fagyott a talaj, viszont a talaj melegedése is gyorsabb lesz a héten. A hét végére a talajhőmérséklet az 5 cm-es mélységben már jellemzően 3 és 6 fok között várható. A hó olvadásával a belvízzel elöntött területek növekedésére kell számítani, hiszen a legtöbb helyen már telítettek a talajok. Ez különösen a déli országrészben okozhat problémát, ahol az Alföldön már most is kiterjedt belvízzel elöntött területek vannak, és a hótakaró is számottevő.

Az előttünk álló héten változékony időben lesz részünk. Sok lesz a felhő, de emellett napos időszakokra is számítani lehet. Kedden országszerte várható csapadék, főként eső, de északnyugaton és a hegyvidéki területeken havas eső. Szerdán és csütörtökön is többfelé kell esőre számítani, majd a jelenlegi számítások szerint pénteken és szombaton csak elszórtan, majd vasárnap ismét sokfelé lesz eső, zápor. Összességében 5 és 15 mm közötti csapadék valószínű a héten, ami a hóolvadással együtt jelentős víztöbbletet okoz a földeken. A hét első felében többfelé lesz élénk a szél, majd péntektől a Dunántúlon erős, máshol élénk déli széllel érkezik a melegedés. Az eső, és a déli szél a hegységeink magasabb régióinak kivételével a hét végére mindenütt elviszi a havat. A hétfő hajnali erős fagyok után a továbbiakban nem várhatók ehhez hasonló éjszakai lehűlések. A hóval fedett területeken eleinte még néhány fokkal fagypont alatt alakul a minimum hőmérséklet, majd a hétvégére már fagymentesek lesznek az éjszakák. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden még jellemzően 2 és 7 fok körül alakul, majd napról-napra melegszik a levegő, és a hét második felében már mindenütt 10 fok fölött alakul a legmelegebb órákban.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. március 5.