2024. április 18. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. május 4. 09:10

Folytatódik az igen meleg, nyári időjárás

Egy mediterrán ciklon előterében a következő napokban is folytatódik az igen meleg, nyári időjárás. A néhány fokos enyhülést hozó hidegfront vasárnap vonul át fölöttünk, mögötte hűvösebb, de egyelőre száraz légtömegek érkeznek fölénk. Nagyobb területre kiterjedő, számottevő csapadék, amire az őszi és tavaszi vetésnek egyaránt szüksége lenne az optimális fejlődéshez, a következő egy hétben sem valószínű, maradnak az elszórtan előforduló záporok, zivatarok.

Az elmúlt egy hétben is leginkább záporokból, néhol akár jégesővel járó heves zivatarokból hullott csapadék, ez azonban csak foltszerűen, kevés helyen öntözte meg a talajt. Az Alföld nagy részén egyáltalán nem vagy csak nagyon kis mennyiség esett. A napos, meleg időben – a legmelegebb órákban szerdán az Alföldön 30 fölé melegedett a levegő – tovább száradt a talaj felső rétege. Főként a könnyebben kiszáradó homokos talajokon már a középső talajrétegekben is számottevő vízhiány mutatkozik. Ezeken a tájakon a talaj felső 20 cm-es rétegének hőmérséklete is 20 fok fölötti, míg másutt jellemzően 16, 18 fok között van. 50-100 cm-es mélységben azonban továbbra is országszerte bőséggel van nedvesség a talajokban.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek országosan 170 és 230 foknap között járnak. A 200 foknap fölötti értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek, és az előrejelzés szerint további intenzív növekedés várható a következő egy hétben is. A növekedés intenzitása a jövő hét elejétől azonban kissé lassul, május 6-a után az előrejelzési görbe már kevésbé meredek, mint a megelőző időszakban.  Hőösszeg tekintetében így is majdnem négy héttel a sokéves átlag előtt járunk, ami azt jelenti, hogy a növények (és a kártevők is) ennyivel hamarabb kapták meg az egyes fejlődési fázisaik eléréséhez szükséges hőmennyiséget.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképünkön a zöld tömeg aránya országszerte magas. Ugyanakkor a változást mutató térképen, összehasonlítva az előzővel egyértelműen látszik, hogy a növekedés április utolsó hetében már lelassult a megelőző időszakhoz képest. Az anomália térkép alapján a sokéves átlag fölötti, vagyis az ilyenkor megszokottnál fejlettebb vegetációjú területek aránya is csökkent, az idén tavaszi vetésű területeket optimális fejlődéséhez jól jönne a csapadék.

A hét végéig lényeges változás nem várható időjárásunkban. A több órás napsütés mellett napközben néhol megnövekszik a gomolyfelhőzet, melyből záporok, zivatarok kialakulására csütörtökön és pénteken főként a Dunántúl nyugati, délnyugati részén, majd szombaton többfelé számítani lehet. Számottevő csapadék azonban csak elszórtan valószínű. Vasárnap főként délen és keleten lehetnek kisebb záporok. Hétfőn napos idő várható, majd keddtől egy magassági hidegörvény okoz majd változékonyabb időjárást. Napközben továbbra is sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a légmozgás, összességében marad a szeles idő a következő egy hétben is.  A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul. A hét végéig marad a júliust idéző meleg, majd hétfőtől több fokkal visszaesik a hőmérséklet, de 5 foknál hidegebb hajnalokra a jövő héten sem kell számítani, és napközben is 22 fok fölé melegszik a levegő.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. május 3.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár