2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. május 17. 15:20

Záporokkal tarkított kora nyári idő

A hét elején az ország nagy részére megérkezett a várva várt csapadék, és a folytatásban sem kell egyértelmű száraz időre számítani, bár országos eső az előttünk álló egy hétben nem valószínű. Főként záporok, zivatarok öntözik majd foltszerűen a talajt.

A hét eleje óta jellemzően 5 és 30 mm közötti eső hullott az országban, néhol egy-egy felhőszakadásból ennél több is esett. A csapadék lehűléssel párosult, a legmagasabb hőmérséklet is csak 20 fok körül alakult az elmúlt két napban, így a kisebb párolgási veszteség miatt több nedvesség tudott hasznosulni a talajban. A növények számára sokfelé életmentőnek bizonyult ez a mennyiség is, bár még többet is hasznosítani tudnának. Főként a Dunántúl nyugati felén és a Tiszántúlon nedvesedett át jobban a talaj felső rétege. Elsősorban a középső országrészben vannak foltok, ahol sajnos továbbra is igen száraz a talaj, és az enyhe aszály jelei mutatkoznak.  

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek országosan 270 és 340 foknap között járnak. A 300 foknap fölötti értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek. A növekedés intenzitása a héten jelentősen lelassult, de hőösszeg tekintetében így is bő három héttel a sokéves átlag, két és fél héttel a tavalyi értékek előtt járunk, ami azt jelenti, hogy a növények (és a kártevők is) ennyivel hamarabb kapták meg az egyes fejlődési fázisaik eléréséhez szükséges hőmennyiséget. A kukoricabogár kelése, ami a szakirodalom szerint szintén bizonyos hőösszeghez kötött, már megkezdődött, szintén jóval a szokásos időpont előtt.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképünkön a zöld tömeg aránya országszerte magas. A változást mutató térképen, összehasonlítva az előzővel egyértelműen látszik, hogy a növekedés május első hetében ismét beindult a megelőző időszakhoz képest, a tavaszi vetés fejlődésének köszönhetően. Az anomália térkép alapján a sokéves átlag fölötti, vagyis az ilyenkor megszokottnál fejlettebb a vegetáció, a hetek óta tartó nyári idő miatt előrébb tart a fejlődésben.

A hét további részében egyre naposabb, és melegebb időre lehet számítani. A csütörtökön még többfelé kipattanó záporok, zivatarok esélye is napról napra csökken. Összességében a következő egy hétben csapadéknyom és 20 mm közötti mennyiség valószínű országosan, és ezúttal a Tiszántúlon illetve az északkeleti országrészben lehet a nagyobb mennyiségekre számítani. Lokálisan egy-egy intenzívebb záporból ennél akár több is hullhat. A legmagasabb hőmérséklet a kezdeti 18, 23 fok közötti értékekről a jövő hét elejére 23, 28 fok közé melegszik, és ezzel párhuzamosan emelkednek a hajnali minimumok is.  

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. május 17.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár