2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. június 4. 14:31

Záporok, felhőszakadások öntözik a talajt

Számottevő változás nem várható időjárásunkban, továbbra is meleg, labilis légállapotú levegő tölti ki a Kárpát-medencét. Folytatódik az átlagosnál melegebb, többnyire napos, gomolyfelhős idő többfelé záporokkal, zivatarokkal, néhol egy-egy nagyobb felhőszakadással. Nagyobb területre kiterjedő légköri aszály a héten nem valószínű.

A hétvégén a zivatarokból, foltokban kialakult felhőszakadásokból elsősorban a keleti országrészben esett, de a már régóta száraz Tolna-megyében is hullott végre csapadék. Az elmúlt hét csapadékösszege országosan általában csapadéknyom és 40 mm között alakult, de voltak helyek, ahol egyáltalán nem esett, néhol pedig a 40 mm-t is meghaladta a felhőszakadásokból lezúduló csapadék mennyisége. Ennek megfelelően a talajok felső rétegének nedvesség viszonyai is nagy változatosságot mutatnak az országban. Főként az Alföld északi részén illetve az Északi-középhegység területén nedves, többfelé sáros a talaj felszín közeli része, de kis területen belül itt is nagy eltérések lehetnek. A Dunántúlon viszont sokfelé igen száraz a talaj. A középső és alsó rétegekben már egységesebb a kép. 20 és 50 cm közötti mélységben a legtöbb helyen meglehetősen száraz a talaj, ennél mélyebben viszont továbbra is jó a vízellátottság.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek országosan 440 és 520 foknap között járnak. A magasabb értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. Az  1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek. A növekedés az előrejelzés szerint továbbra is intenzívebb marad az átlagosnál, hőösszeg tekintetében június közepére egy hónappal a sokéves átlag, és három héttel a tavalyi értékek előtt járunk majd, ami azt jelenti, hogy a növények (és a kártevők is) ennyivel hamarabb kapják meg az egyes fejlődési fázisaik eléréséhez szükséges hőmennyiséget.

Az országban a szántóföldi növényeink közül a repce a magképződés, az őszi búza egyre többfelé a szemfejlődés, a kukorica jellemzően 1 szárcsomós, a napraforgó pedig a szárnövekedés fenológiai állapotban van, a szőlő virágzása lassan véget ér, helyenként már megkezdődött a gyümölcskötődés. Az állományok általában jól fejlődnek, de ezzel együtt a gyomok is, ugyanakkor sokfelé további csapadékra lenne szükség az optimális fejlődéshez.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképünkön a zöld tömeg aránya országszerte magas. A változást mutató térképen, összehasonlítva az előzőekkel egyértelműen látszik, hogy a növekedés többfelé leállt, hiszen az őszi búza és a repce zöld tömege már nem növekszik. Az anomália térkép alapján a legtöbb helyen a sokéves átlag fölötti a zöld tömeg aránya, negatív eltérések elsősorban azokon a területeken vannak, ahol a vetett kultúrák klorofill tartalma épp amiatt nem növekszik már, mert az ilyenkor megszokottnál előrébb tartanak a fejlődésben.

Az előttünk álló héten a sok napsütés mellett napközben jellemzően megnövekszik a gomolyfelhőzet, és minden nap többfelé számítani lehet záporok, zivatarok kialakulására. A héten várható csapadék összmennyisége 20 mm körül valószínű, de a záporos jellegből adódóan minden nap  nagy lesz a területi változékonyság. Elszórtan főként a hét első felében felhőszakadások is lesznek lokálisan 30 mm-t is meghaladó csapadékkal. A permetezést főként a hét első felére érdemes tervezni, ekkor lesz többnyire gyenge vagy mérsékelt a légmozgás, pénteken és szombaton már nagy területen élénkül meg a szél. A relatív nedvesség értéke a legmelegebb órákban sokfelé süllyed 50% alá, de a légköri aszály – amikor a páratartalom 30% alá csökken, a hőmérséklet pedig 30 fok fölé melegszik – nem lesz jellemző. A kora délutáni órákban általában 26, 30 fokra lehet számítani.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. június 4.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár