2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. július 2. 12:46

Száraz idő jön az aratásra

A héten nagyobb részt száraz időre van kilátás, és visszatér a nyári meleg is. Ugyanakkor előre láthatóan pénteken-szombaton érkezik majd egy hidegfront nyugat felől, mely záporokat, zivatarokat, és pár fokos lehűlést is hoz. Ez után azonban gyorsan visszatér majd az aratásra ideális idő.

Az elmúlt héten nagyobb részén, meleg, párás idők jártak az országban. Több hullámban is érkezett csapadék, melyből főleg az északi és a dunántúli országrész kapott nagyobb mennyiséget. Ezeken a területeken sokfelé hullott 20, többfelé 30 mm-t is meghaladó mennyiség, így arrafelé a talaj fölső 20 cm-es rétege sokfelé telített nedvességgel, de a mélyebb rétegekben is bőséggel van nedvesség. Az Alföld középső területein ugyanakkor alig esett, arrafelé szinte szárazak maradtak a földek, a heti csapadékösszeg nagy területen 5 mm alatt alakult. Így az Alföld jelentős részén viszonylag száraz a talaj, különösen a 20-50 cm-es rétegben mutatkozik jelentős vízhiány. A hét végére észak felől száraz, de szokatlanul hűvös levegő árasztotta el a Kárpát-medencét: a maximumok vasárnap a napos idő ellenére már csak 20 fok köré, kevéssel a fölé emelkedett, hétfő reggelre pedig országszerte 10 fok alá csökkent a hőmérséklet. Az ennyire hűvös idő legtöbb növényünknek már nem kedvező ebben az időszakban.
 
Az országban zajlik az aratás, a kukorica és a napraforgó pedig egyre többfelé virágzik. A betakarításban lévő kultúrákat a csapadékos időjárás károsan érintette, terméscsökkenést és minőségromlást okozott, és sok a megdőlt állomány is. Ugyanakkor a kukorica és a napraforgó nagyon meghálálja az esőt: igen intenzív volt a növekedés, illetve a fejlődés az elmúlt időszakban. A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején. Idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következtek be, és jelenleg általában kedvező talajnedvességi viszonyok állnak a növények rendelkezésére ebben a kritikus időszakban.
 
A legfrissebb NDVI vegetációs index térképünkön a zöld tömeg aránya országszerte magas. A változást mutató térképen az egyre több sárga és vörös szín azt mutatja, hogy az őszi búza és a repce a termésérés-betakarítás fázisában jár, már nincs zöld tömege. Ugyanakkor zöld színek jelzik a kukorica és a napraforgó táblákon az intenzív zöld tömeg növekedését. Az anomália térkép alapján, a legtöbb helyen a sokéves átlag fölötti a zöld tömeg aránya, az ország déli részén, különösen Szarvas környékén van kiterjedt negatív anomália, mely a más területekhez képest hullott kevesebb csapadékkal is összefüggésben lehet.

Az előttünk álló héten gyorsan melegszik a levegő: kedden a még hűvös reggel után délután már 26-27, szerdán pedig 30 fok közelében alakul a hőmérséklet és száraz idő valószínű. Így tovább szikkad a talaj felszíne, szárad az aratnivaló. Csütörtökön még csak a Dunántúlon és északkeleten, pénteken, illetve szombaton már másfelé is várható zápor, zivatar. A csapadék mennyisége vasárnap estig területi átlagban a jelenlegi számítások szerint 10-15 mm alatt marad majd, összességében fogyni fog a nedvesség a talajból. A csapadékkal pár fokos átmeneti lehűlés is érkezik, aztán a hét legvégétől csökken a csapadék kialakulásának esélye. A csapadékos időszakokon kívül minden nap 40% alá csökken a levegő páratartalma, de eleinte a még sokfelé nedves talajfelszín miatt főleg éjjel és a zártabb állományokban magas lehet relatív nedvesség, mely a gombás megbetegedéseknek kedvez. Főleg péntektől vasárnapig várható szeles idő, viharos széllökések zivatarok környezetében alakulhatnak majd ki.

Aszály kérdésében döntő tényező az elmúlt időszakban lehullott csapadékmennyiség, illetve az aktuális talajnedvességi viszonyok, melyekről részletes információ érhető el oldalunkon. A Magyar Tudományos Akadémia Kutatóközpontjának munkatársai által kidolgozott algoritmus alapján áll elő a Napi Léptékű Aszályindex mutatószám, mely többek között a talajnedvesség, a talajféleség, a légköri viszonyok alapján határozza meg, hogy a növény mennyit szeretne párologtatni, és ehhez mennyi nedvesség áll a talajban a rendelkezésére. Az MSWD Aszályindex pedig az aszályosság mértékét az alapján jellemzi, hogy mennyi vizet kellene a talajba juttatni, hogy az a növénynek optimális feltételeket teremtsen. Az indexekről részletes leírás itt található.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. július 2.