2024. április 18. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. november 26. 14:36

Eső után lehűlés

Az elmúlt héten jellemző borús, csapadékos időjárás még kitart a hét első napjaiban is. Egész héten sokfelé voltak kisebb-nagyobb esők az országban, majd vasárnap országos eső érkezett, ami kedd estig jelentős mennyiségű csapadékkal öntözi a talajt, kedden már többfelé havazásra van kilátás. Ezzel együtt a hőmérséklet is visszaesik, a héten ízelítőt kapunk a télből.

Végre véget ért a hosszan tartó aszályos időszak, és a mögöttünk álló héten megváltozott az időjárás jellege. Péntek kivételével minden nap hullott valamennyi csapadék az országban, a hét elején havazás is előfordult. Összességében 10 és 30 mm közötti mennyiség esett hétfő reggelig (1. ábra), és ennek körülbelül a fele az időszak utolsó 24 órájában. Ebből adódóan a talajok felszíne jellemzően sáros (2. ábra), de a 20 cm-nél mélyebb rétegekbe inkább csak a Dunántúlon jutott a nedvességből, a keleti országrészben igen szárazak a mélyebb talajrétegek (3. ábra). Egyelőre még le tud szivárogni a víz, hiszen az 5 cm-es talajhőmérséklet még 7 fok körül alakul (4. ábra).
A hőmérséklet ugyan jelentősen visszaesett a megelőző időszakhoz képest, és a hét elején reggeli fagyok is sokfelé előfordultak, de a hét második felében ismét melegebb lett a sokévi átlagnál.

Az őszi vetéseknek igen jót tett a bőséges eső és az enyhe időjárás. A száraz időben vontatottan, hiányosan kelt állományok valamelyest megerősödtek, bár a további enyhe időjárás sokat segítene a fejlődésükön. A szárazság miatt elmaradt őszi talajmunkák is felgyorsulhatnak a hét közepétől.

A továbbiakban kedd estig még folytatódik a borult, csapadékos időjárás. Kedden az esőt az északi országrészben havazás váltja fel, máshol eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat. A csapadék intenzitása azonban csökken. Szerdán felszakadozik a felhőzet, és a hétvégéig többnyire napos, száraz időre van kilátás. Szombaton a változó felhőzetből a Dunántúlon csapadék is előfordulhat, majd vasárnap ismét száraz időre lehet számítani.
A héten hideg idő lesz a jellemző, télies hőmérsékletekkel. A lehűlés már kedden elkezdődik, ekkor napközben sem emelkedik számottevően a hőmérséklet, szerdán hajnaltól pedig országszerte fagyos reggelekre kell készülni. A hóval borított tájakon a hét második felében akár -10 fokig is lehűl reggelente az idő, de máshol is -5 fok körüli értékek várhatók, és napközben is csak 0 fok körül alakul a hőmérséklet. A talajhőmérséklet is napról napra csökkeni fog, és vasárnapra más országszerte kevéssel fagypont alatt alakul az 5 cm-en mérhető érték. A hideg miatt az őszi vetések fejlődése ismét leáll.
A jelenlegi számítások szerint azonban vasárnap enyhülés kezdődik, és a jövő hét első felében kevésbé hideg, ismét csapadékos idő várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. november 26.


1. ábra: Az elmúlt 7 nap (2018. november 25-ig) csapadékösszege (mm)


2. ábra: A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára
hozzáférhető vízkészlet százalékában (%)


3. ábra: A talaj 50-100 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára
hozzáférhető vízkészlet százalékában (%)


4. ábra: A talajhőmérséklet napi átlaga 5 cm-es mélységben (Celsius fok)