2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. december 2. 15:40

A héten sáros talajra kell számítani

Majd' egy hét hideg idő után változékony, enyhe idő következik a folytatásban, így az előttünk álló héten végig sáros talajra kell számítani. Az újabb csapadékkal a talaj mélyebb rétegeiben is fokozatosan pótlódik a vízhiány.
A mögöttünk hagyott héten az átlagosnál lényegesen hidegebb időjárás uralkodott (1. ábra). A hét még enyhe idővel indult, majd keddtől jelentősen lehűlt a levegő: a hőmérséklet sokfelé napokon keresztül napközben is fagypont alatt maradt, éjszakánként pedig -10 Celsius fok alatti fagyok is előfordultak. Vasárnapra az ország nagyobb részén már enyhült az idő, fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet. Északkeleten azonban még ekkor is fagypont alatti értékek voltak a jellemzők. Múlt vasárnapra intenzív csapadékhullám érte el az országot, sokfelé nagyon komoly mennyiség hullott, melyre régóta nagy szükség lett volna. Az elmúlt 30 során hullott csapadék gyakorlatilag a november 20. utáni bő egy hét alatt esett le: az ország nagyobb részén 30-40 mm-t meghaladó mennyiség fordult elő, csak a déli területeken maradt ez alatt (2. ábra).
 
A talaj fölső rétegei ennek hatására az ország nagyobb részén telítettek nedvességgel (3. ábra), csak a déli részek, főleg Csongrád, Békés, Baranya és Tolna megyék kevésbé nedvesek. A mélyebb rétegekben ugyanakkor, főleg az Alföldön még komoly a nedvességhiány, bőven van helye a téli csapadéknak (4. ábra). A hideg idő következtében az átnedvesedett talaj fölső rétege több cm mélyen átfagyott az országban. A talajfagy mélysége északkeleten jelenleg többfelé meghaladja az 5 cm-t, sőt a Szamosközben néhol a 10 cm-t is.
 
Az őszi vetések a hidegben nyugalmi állapotban vannak és vegyes képet mutatnak, vannak szépen fejlett és hiányosan, gyengén kelt táblák is az országban. A kalászosoknak nagyon enyhe időre lenne szüksége a további erősödésre, hiszen a száraz ősz miatt jelentős lemaradásban vannak. A száraz talaj miatt eddig elmaradt szántást a tetején megfagyott, így nem sáros talajon az elmúlt napokban lehetett pótolni.
 
A folytatásban tovább enyhül az idő, mely egész héten kitart majd. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire kevéssel +5 fok fölött alakul, és az éjszakák is többfelé fagymentesek lesznek. Több hullámban érkezik csapadék, jellemzően eső, de északkeleten időnként szilárd halmazállapot is valószínű. A héten várható csapadék összmennyisége 10 és 30 mm között valószínű, a nagyobb mennyiség a hét végére ígérkezik, mely ilyen időtávból még meglehetősen bizonytalan. A talaj hőmérséklete emelkedik, a hét végére sokfelé a +5 fokot is meghaladhatja. A talajfagy kiengedése és a csapadék miatt a héten sáros talajra kell számítani. Az egy hét enyhe, változékony idő után a hosszabb távú előrejelzések szerint hidegebb idő jön (december 10. után), ismét járhatóra fagy majd a talaj felszíne.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.
 
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
Készült: 2018. december 2.


1. ábra: Az elmúlt 5 nap (2018. 12. 1-ig) középhőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)


2. ábra: Az elmúlt 30 nap (2018. december 1-ig) csapadékösszege (mm)


3. ábra: A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára
hozzáférhető vízkészlet százalékában (%)


4. ábra: A talaj 50-100 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára
hozzáférhető vízkészlet százalékában (%)