2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. november 12. 14:53

Amikor az őszi eső is „aranyat ér” (2012. november 12.)

A tavaszi és nyári szárazságot már a cserjék és fák is megsínylették sokfelé, de az igazán nagy károkat, terméskiesést a lágyszárúakban okozott az egyre növekvő vízhiány. A kukorica, a napraforgó és a többi fontos növényi kultúra mellett a kaszálókon, legelőkön is szomorú volt a kép az ország nagy részén, lényegesen kevesebb szálastakarmányt lehetett betakarítani, mint más éveken. Az október azonban áttörést hozott.

A kiadós, sokfelé az átlagosnál 10-20 mm-rel több csapadék hatására, a lágyszárúak szempontjából legfontosabb, felső talajrétegekben örvendetesen nőtt a nedvességtartalom, csökkent a vízhiány. Bár a legtöbb növény vegetációs időszaka befejeződött, az őszi vetéseknek és a legelőknek nagyon sokat jelentett az eső. Míg tavaly, a rendkívüli, őszi szárazság miatt sokfelé nehezen keltek, alig fejlődtek az őszi vetések, addig most elegendő víz van a talajban az erősödéshez, ami nagyon fontos a jövő évi terméskilátások szempontjából. A legelőkön is szépen nő a fű a csapadékos és enyhe időben, így aki legeltetni tud a tartós fagyok beálltáig, az igen sokat megtakaríthat az egyébként igen drága szénából.

Ebből a szempontból kedvezőek az időjárási kilátások a következő napokra. Bár az éjszakák nem mindenütt lesznek fagymentesek, napközben legtöbb helyen fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet.  


Készült: 2012. november 12.