2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2021. szeptember 2. 14:12

Száraz őszkezdet

Az elmúlt tíz nap esői, záporai országszerte átnedvesítették a talajok felszín közeli részét, így kedvező körülményeket teremtettek a repce vetéséhez. A csapadékhiány az Alföld déli, délkeleti tájain is jelentősen enyhült, bár az érés különböző fázisaiban lévő nyári növényeink számára ez az eső már későn érkezett. Csütörtöktől változik időjárásunk jellege, és a következő egy hétben száraz, nagyrészt napos, mérsékelten meleg idő segíti a mezőgazdasági munkákat.

A múlt hét eleje óta sokszor, sokfelé hullott több-kevesebb csapadék az országban, és jelentősen le is hűlt az idő. Összességében a déli országrészben esett a nagyobb mennyiség, jellemzően 20-40 mm, de északkeleten, és foltokban máshol is előfordultak 20 mm fölötti összegek az északi országrészben is. A legkevesebb a Bakony térségében és az attól északra fekvő területeken esett. (1. ábra). Az esők mellett intenzív záporok is előfordultak, ezért kis területen belül nagy különbségek is kialakultak a csapadékmennyiségben. A talajfelszín északkeleten valamint a déli és nyugati tájakon sárossá vált, de a legtöbb helyen máshol is kellően átnedvesedett az országban (2. ábra). A középső talajrétegbe csak lassabban szivárog le nedvesség (3. ábra), a fél méter alatti talajréteg pedig egyelőre országszerte nagyon száraz (4. ábra), annak feltöltődéséhez a száraz nyár után jelentősebb őszi csapadékra lesz szükség.
Az átlaghőmérsékletek 3-5 fokkal az ilyenkor megszokott értékek alatt alakultak (5. ábra). A múlt hét elején átvonult markáns hidegfront után sem melegedett vissza az idő, mert egy nagy kiterjedésű légörvény alakította időjárásunkat az elmúlt egy hét során. Reggelente is gyakran volt erősen felhős az ég, ezért a minimum hőmérsékletek a legtöbb helyen kevéssel 10 fok fölött alakultak, de a maximumok sem érték el a 25 fokot, az esős napokon és területeken a 20 fokot sem.

Az idei nyár összességében 1, a keleti határszélen 2 fokkal alakult melegebben a sokéves átlagnál (6. ábra), bár hűvös idővel kezdődött, és végződött. Augusztus utolsó dekádjának hideg időjárása miatt a nyár utolsó hónapjának átlaghőmérséklete jellemzően 1, északon 2 fokkal lett alacsonyabb, mint a sokéves átlag (7. ábra).
A csapadék mennyisége néhány nagyobb felhőszakadás által érintett hely kivételével az ország túlnyomó részén a sokéves átlag alatt alakult a nyár folyamán (8. ábra), az Alföld keleti, délkeleti részén és a Dunántúl középső tájain 100 mm sem esett (9. ábra).  

A kukorica állapotában igen nagy különbségek alakultak ki attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület a nyár folyamán. Júliusban és augusztusban is 100-100 mm csapadék lenne az optimális egy átlagosan esős június után. Ez júliusban az országnak csak igen kis hányadán valósult meg, ráadásul egy nagyon száraz június után még nagyobb mennyiségre lett volna szükség. Az északi országrész kivételével az augusztus is szárazabb volt az ideálisnál, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól. A napraforgó többnyire a citromérés – növényszáradás, a kukorica pedig a viaszérés-teljes érés fenológiai fázisában jár. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kiégett kukorica is van. Békéscsaba térségében előfordulnak teljesen elszáradt kukorica állományok alacsony növénymagassággal, kis csövekkel (10. ábra), és még részben zöld állományok is viszonylag szép csövekkel (11. ábra). Miskolc térségében, ahol jóval több csapadék hullott, még zömében zöldek a táblák. Napraforgóból is vegyes a kép, Békéscsabán van olyan tábla, mely még mindig nagyrészt zöld, szépen fejlett tányérokkal rendelkezik, de van igen gyenge állomány is. Az elmúlt napok csapadéka nagyon jól jött az Alföld déli, délkeleti tájain is, de a kukoricán és napraforgón ez már nem segített. Mai tudásunk alapján az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékekkel, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma.
A repce vetéséhez illetve magágy előkészítéséhez is kedvező feltételeket teremtett az augusztus végi csapadék.  

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek az augusztus második felére vonatkozó állapotot mutatják. Az index értéke az erdővel borított területeken a legmagasabb, főként középhegységeink erdeiben, míg az Alföldön jóval alacsonyabb. Ez részben természetes folyamat, részben a nyári csapadékeloszlást tükrözi. Az előző időszakhoz képesti változást mutató térképen továbbra is csökkenés jellemző az ország jelentős részén, bár ez már kisebb mértékű, mint a hónap közepén volt. Az anomália térképen viszont nőtt az index negatív eltérésének mértéke, a sokéves átlagtól vett legjelentősebb hiány a zöld tömegmennyiségében az Alföldön valamint a Dunántúl keleti, délkeleti tájain figyelhető meg, vagyis szintén a nyár folyamán leginkább aszályos területeken. Ugyanakkor északon többfelé pozitív eltérés mutatkozik.   

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek jelenleg többnyire 1240 és 1390 foknap között alakulnak, az északi és a nyugati határszélen mutatkoznak a kisebb, délkeleten pedig a nagyobb értékek, és az országrészek közti eltérés tovább nő. Az idén júniusig jellemző elmaradás a tavalyi értékekhez és az átlaghoz képest a nyár folyamán eltűnt. Mindez azt jelenti, hogy a hűvös tavaszi időjárás miatti lemaradást a hőmérséklet a júniustól ismétlődő hőhullámokkal „ledolgozta”, bár az elmúlt időszak hűvösebb időjárása miatt újra kismértékű elmaradás alakult ki. A növények egy része is sokat behozott a lemaradásból (főleg, hogy a csapadékhiány is felgyorsította az öregedést), fenológiai fázisaik az átlaghoz képest egy szűk héttel később következnek be.

Kukoricára vonatkozó agrogramot* Kaposvár és Nyíregyháza térségére vonatkozóan mutatunk be (12. és 13. ábra). Nehezen indult a vegetációs időszak a kukorica számára. Országszerte kevesebb eső hullott áprilisban és május elején, mint ami a növény számára optimális lett volna, majd a május közepén érkezett jelentős csapadék sokat segített. Május második felétől alig esett, a talaj folyamatosan veszített a nedvességtartalmából, június első felében már sokfelé a kritikus, 40%-os szint alá csökkent. Az alacsony hőmérséklet is problémát okozott, mert a hűvös időben a talaj hőmérséklete csak nagyon lassan, a szokásosnál jóval később érte el a 10 fokos küszöbértéket, ezért jelentős késést szenvedett a kukorica vetése. A napi középhőmérséklet májusban is csak kevésszer érte el a kukorica számára optimális értéket, a görgetett hőösszeg is jóval az ideális alatt alakul. A növény csirázása, kelése és korai fejlődése ezért lassan, vontatottan haladt. Június elején érkezett meg a meleg, mely a mélyebb talajrétegek többnyire kedvező talajnedvességi viszonyaival együtt közel ideális körülményeket teremtett a növény felgyorsuló fejlődéséhez. Az elmaradt júniusi csapadék miatt azonban a talaj a hónap közepére, második felére egyre jobban kiszáradt, a nehéz szezonkezdetet nehéz június követte. Július is szárazsággal indult, majd 10.-e után egyre többfelé alakultak ki nagy csapadékot adó zivatarrendszerek, és bár ezek területi eloszlása nem volt egyenletes, de a hónap közepén az ország jelentős részén csökkent a szárazság, és a vegetációs időszak kezdete óta felhalmozódott csapadékhiány. Ez az eső azonban már nem tudta pótolni az előző fenológiai fázisokban elszenvedett hiányt, az alacsony, korán öregedésnek indult állományok már nem tudták utolérni magukat. Az ország északnyugati, északi részén július második felében és augusztusban is előfordultak nagyobb esőt adó csapadékrendszerek, míg az Alföld, főleg a Viharsarok és térsége csak augusztus 20. után kapott számottevő esőt. A vegetációs időszak kezdete óta lehullott csapadék mennyisége az ország nagyobb részén 250 mm körül jár, mely mintegy 150 mm-es hiány az ideálishoz képest. De a Viharsarokban például csak 130 mm esett, ami alig harmada az optimálisnak!

A következő egy hétben jellemzően anticiklon alakítja időjárásunkat, a hidegfrontok csak súrolják majd térségünket. Így nagyrészt napos, száraz, mérsékelten meleg időre van kilátás. Hulló csapadék nem várható, így a most még sáros talajfelszínek is száradni fognak, és országszerte nedvességvesztés jellemzi majd a talajokat. Reggelente ugyanakkor bőséges harmat képződik, ami nedvesen tartja a leveleket, így a kórokozók számára kedvezőek maradnak az időjárási feltételek. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, csak vasárnap élénkül meg nagyobb területen az északkeleti szél. A hajnalok továbbra is hűvösek lesznek, a „fagyzugos” területeken 5 fok közelébe csökken a hőmérséklet, máshol 8 és 13 fok közötti minimumok várhatók, és többfelé pára- és ködfoltokra is számítani lehet.  Napközben 20-25 fokig melegszik a levegő, de szombaton ennél pár fokkal melegebb is lehet.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2021. szeptember 2.


* A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán a növény vegetációs időszakában. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. A talajnedvesség május 15-ig a fölső 20 cm-es, majd ez után a fölső 50 cm-es réteg nedvességét mutatja. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a ténylegesen mért érték mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (10 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2021. szeptember 1-ig (mm)


2. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 centiméteres rétegében 2021. szeptember 1-én (%)


3. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső fél méteres rétegében 2021. szeptember 1-én (%)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50-100 centiméter közötti rétegében 2021. szeptember 1-én (%)


5. ábra
10 napos átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól 2021. szeptember 1-én (Celsius fok)


6. ábra
90 napos átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól 2021. augusztus 31-én (mm)


7. ábra
30 napos átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól 2021. augusztus 31-én (mm)


8. ábra
90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. augusztus 31-én (mm)


9. ábra
90 napos csapadékösszeg 2021. augusztus 31-ig (mm)


10. ábra
Teljesen elszáradt kukoricatábla Békéscsaba térségében 2021. 08. 29-én (fotó: Kovács Attila)


11. ábra
Egy kevésbé rossz kukoricatábla Békéscsaba térségében 2021. 08. 29-én (fotó: Kovács Attila)


12. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2021. szeptember 1-ig (részletes magyarázat a szövegben)


13. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2021. szeptember 1-ig (részletes magyarázat a szövegben)