2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2020. október 29. 12:22

2020. októberi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze. Európában az ősz túl száraz időjárással indult szeptember folyamán, majd drasztikus fordulattal túl nedvessé vált októberre. Mindkét időjárás gondokat okozott a mezőgazdaságban. Az USA-ban annak ellenére jól haladnak a betakarítással, hogy délen egymást követik a hurrikánok, északon pedig sok hó hullott. Az őszi búza termőterületein pedig a szárazság nehezíti a vetést, a kelést.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) a Fekete- és Kaszpi-tengertől északra eső széles térségében, Dél-Amerikában, Ausztráliában valamint sokfelé az USA-ban. Miután az északi féltekén egyre nagyobb területek kerülnek a vegetációs időszakon kívülre, jelentősebb aszállyal sújtott területek Dél-Amerikában találhatók (2. ábra).

Európa
A szeptember 1. és október 20. közötti időszakban Európa nagy területét érintette a mezőgazdaság szempontjából kedvezőtlen időjárás: a csapadék térben és időben is egyenetlenül oszlott el (3. ábra). A kontinens délnyugati és keleti részein csapadékhiány alakult ki, míg a középső, nagyobb területen a szeptemberi száraz idő után október közepére már csapadéktöbblet lett a jellemző.

Az ősz első három hetét nyáriasan meleg és száraz időjárás jellemezte (4. és 5. ábra), főleg Kelet-Európában halmozódott föl jelentős hőösszeg többlet. A nyári növényekre ez már nem volt negatív hatással, hiszen azok már az érés fenológiai fázisában voltak. Kivéve Törökország egyes részeit, ahol a kései vetés (csak az őszi vetések betakarítása után vetik a nyári növényeket) miatt így a szemképződés időszaka jelentősen lerövidült. Összességében az ősz első fele az átlagosnál melegebb időjárást hozott a kontinens jelentős részén, keleten 2-4 fokkal is melegebb volt az átlagosnál. Az átlagosnál valamivel hűvösebb idő inkább csak délnyugaton fordult elő.
Szeptember végétől csapadékosra fordult az idő a kontinens nagyobb részén: Franciaországtól a Keleti-Kárpátokig sokfelé (6. és 7. ábra). Ez a nyári növények betakarítását és az őszi vetést is jelentősen hátráltatta.

A repce vetését főleg Franciaországban, Romániában, Bulgáriában és Ukrajnában akadályozta a száraz szeptember, és az optimális vetési időszak végéig nem is javultak a körülmények. Ezzel szemben Dániában, Németországban, Lengyelországban és a Balti államokban kifejezetten kedvezőek voltak a viszonyok, jól indult a szezon. Ezekben az országokban a vetésterület növekedése kompenzálja a többi országban a száraz talaj miatti kiesést.

Az őszi kalászosok vetése Európában még száraz körülmények között kezdődött, északon október elejére ezt el is végezték. Délebbre, a középső vidékeken, viszont már a túl nedves talaj miatt csúszott, csúszik ez a mezőgazdasági munka, de még nem szaladtunk ki az időből. Portugáliában és Spanyolországban ezzel szemben sokáig száraz maradt a talaj, arrafelé ez volt a hátráltató tényező, bár október 20. óta már esett valamennyi csapadék.

Franciaországban a nyári növények betakarításának zömével már végeztek, de az utóbbi hetek esős időjárása hátráltató tényező. Ráadásul az esős időben nem növekedett megfelelően a cukorrépa cukortartalma. Összességében kiábrándító volt az idei szezon, és a következő is nehezen indul: a repce vetésénél túl száraz, az őszi kalászosok vetésénél pedig túl sáros volt talaj.

Lengyelországban szeptemberben jól haladtak a betakarítással, viszont a cukorrépa hozama rendkívül változatos és szokatlanul alacsony a cukortartalom.

A JRC által készített termésbecslésekben a szeptemberi számításokhoz képest kissé tovább csökkentek a terméskilátások EU szinten a nyári növényekre. Országokra lebontva egyes nyári kultúrák terméshozam becsléseit a 8-10. ábra mutatja.

Amerikai Egyesült Államok
Október közepén szinte országszerte száraz időjárás uralkodott, kedvező feltételeket teremtve az érésnek és a betakarításnak, azonban az ország középső vidékén tovább rontotta az aszályhelyzetet. Nyugaton bozóttüzek, a középső vidékeken porviharok is előfordultak, miközben Louisana folyóin még csak akkor vonult le a Delta hurrikán okozta árvíz.
A múlt héten északon (Montanatól a Nagy Tavakig) szokatlanul korán megérkezett a hideg, téli idő kiterjedt havazással. A déli területeken ezzel szemben az átlag fölött alakult a hőmérséklet, a napokban pedig már egy újabb hurrikán, a Zeta érkezik a térségbe.
Mindezekkel a szélsőségekkel együtt jól halad a betakarítás, október 25-g a kukorica 72% aratták le az országban, mely 34%-kal több, mint tavaly ilyenkor, de az öt éves átlagot is meghaladja 16%-kal. A szója 83%-a már a magtárakban, ez is sokkal jobb eredmény a szokásosnál. Október 25-ig az őszi búza 85%-át vetették el, így valamelyest jobban állnak a munkával, mint az átlag. A képet az aszály rontja, a búza termőterületének mintegy 48%-át érinti ez a probléma (11. ábra). E miatt a múlt hét végén az állományoknak csak a 41%-a volt jó vagy kiváló állapotban, mely jelentősen elmarad az átlagostól.

Kelet-Ázsia
A Kínai-alföldre és a Jangce-völgy északi részére a korábbinál szárazabb és melegebb levegő érkezett, az érést és a kezdődő betakarítást segítve. Előbbi területen az őszi vetések fejlődését már akadályozza a nedvességhiány. Délen, délkeleten jelentős csapadék hullott a hónap közepéig, mely a betakarítást hátráltatta.

Dél-Amerika
Argentínában október közepéig folytatódott a száraz időjárás, időnként forrósággal párosulva. A kalászosokra ez nagyon káros volt, és a nyári növények vetése is késett a száraz talaj miatt. A hónap közepén érkezett záporos csapadék nem okozott mindenhol elegendő csapadékot, és a kalászosoknak ez már sokfelé későn érkezett.
Brazília főbb mezőgazdasági területeire későn érkezett a jelentősebb nyári csapadék, ezzel együtt is zajlik a búza aratása és a nyári növények vetése.

Mexikó
A főbb termőterületeken jobbára száraz időjárás uralkodott, mely kedvezett a kukorica érésének és betakarításának.
Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2020. október 29.


1. ábra
VHI Index 2020. október második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index szántóföldi kultúrákra 2020.október második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket). A szürke területeken nincs szántóföldi kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2020. szeptember 1. és október 20. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(vörös csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: csapadéktöbblet, vörös pontozott terület: csapadékhiány,
lila csíkozás: hőhullám)


4. ábra
A 2020. szeptember 1. és október 20. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


5. ábra
A 2020. szeptember 1. és szeptember 20. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
A 2020. szeptember 21. és október 20. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2020. szeptember 1. és október 20. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


9. ábra
Burgonya termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


10. ábra
Cukorrépa termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


11. ábra
Az aszállyal sújtott vidékek és az őszi búza termőterületeinek összevetése az Egyesült Államokban 2020. október 20-án (forrás: usda.gov)
(vörös csíkozás: aszályos terület, világos zöld terület: őszi búza termőterület, sötét zöld terület: az
őszi búza fő termőterülete)