2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2021. november 24. 14:59

2021. novemberi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be. Európa legnagyobb részén az ősz kezdetétől tartó kedvező időjárás folytatódott, így a gazdák jól haladhattak a munkálatokkal. Kedvező volt az időjárás az őszi vetések kelésére és korai fejlődésére, valamint a nyári növények betakarítására is.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között az USA délnyugati és Mexikó északnyugati részein. Jelentősebb, vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területek jelenleg Argentína és Dél-Afrika egyes részein fordulnak elő (2. ábra). Az októberi csapadékösszeg anomália globális térképén nagy területeken láthatunk jelentős csapadékhiányt a sokéves átlaghoz képest, például Argentínában, Kelet-Afrikában és a Kelet-Európai síkságon (3. ábra). Ugyanakkor jóval több eső esett a szokásosnál többek között Dél-Afrika egyes részein és az USA északnyugati államaiban.

Európa
A 2021. október 1. és november 10. közötti időszakban Európa nagy részén kedvező időjárás segítette a gazdákat a vetések elvégzésében és a nyári növények betakarításában. Az októberben még meglévő kisebb késéseket a legtöbb helyen sikerült ledolgozni, Franciaországban például a szemeskukoricának már több mint 90% át learatták. Ukrajnában a kukorica betakarítása november 4-én 61%-on tartott, 6,82 t/ha termésátlaggal. Problémás területek ebben az időszakban főleg Észak-, Közép- és Kelet-Európában, valamint a mediterrán térségben fordultak elő, csapadékhiány és –többlet okozott gondokat (4. ábra).

A vizsgált időszakban az átlagosnál kissé hűvösebb időjárás uralkodott Európa középső nyugat-keleti tengelyében Franciaországtól a Kaukázusig terjedően (5. ábra). Errefelé 0,5 – 2,0 Celsius fokkal volt hűvösebb az ilyenkor szokásosnál. Ezzel együtt a fagyos napok száma nagyjából megegyezett az átlaggal vagy még annál kevesebb is volt. Spanyolország középső és északi részén viszont néhány gyenge fagyos nap is előfordult, ami az évnek ebben az időszakában nem szokott kialakulni. Észak-Európában az átlagosnál helyenként 2-4 fokkal is enyhébb idő volt.

Az átlagosnál csapadékosabb volt az időjárás Közép- és Dél-Olaszországban, a Balkán-félsziget nagy részén és a Skandináv-félsziget nyugati és északi részén (6. ábra). Errefelé 50-80 százalékkal is több csapadék hullott, mint a szokásos mennyiség. Olaszország déli területein, az Apolló medikán okozott heves árvizeket, főleg Szicílián és Szardínián. Az átlagosnál szárazabb idő volt Lengyelország keleti, Fehéroroszország déli, Ukrajna nyugati, Szlovákia keleti, Magyarország északkeleti és Románia északi részén. Itt nagy területen 50-100%-kal is kevesebb csapadék hullott az átlagosnál, és 50-150 mm-es hiány is összegyűlt csak ebben az időszakban.

Az őszi kalászosok vetése még szeptemberben befejeződött Skandináviában, a Balti államokban, Finnországban, majd októberben Írországban és az Egyesült Királyságban is. November elejére Franciaországban, Németországban és a Benelux államokban végeztek ezzel a munkával. Ezekben a régiókban az időjárási feltételek kedvezően alakultak, bár a Benelux államokban a vetést többször hátráltatta csapadékos időjárás, azonban voltak olyan napok, amikor ki lehetett menni a földekre.
Közép- és Kelet-Európában a talajnedvesség jellemzően kedvezően alakult október folyamán a vetés szempontjából. Lengyelországban például a csapadékos szeptember után októberben ideális körülmények között fejezték be a vetést. Horvátországban a novemberi csapadékos idő miatt késést szenvedett a vetés. Csehországban és Szlovákia keleti részén a csapadékhiány okozott gondot, amely már szeptembertől csak halmozódott, ez a növények kelésében és kezdeti fejlődésében okozhat problémát.
Ukrajnában a vetés jól haladt és csaknem be is fejeződött, bár a száraz és aránylag hideg október hátráltatta a kelést. Oroszország európai területén a vetés jellemzően száraz körülmények között zajlott.
Görögországban október végén kezdődött a vetés, kissé korábban, mint Olaszországban.
Spanyolországban és Portugáliában is még zajlik ez a munkafolyamat, melyhez az október végi, november eleji csapadék kedvező talajnedvességet teremtett.

A körülmények jellemzően kedvezően alakultak az őszi káposztarepce vetésére a fő termő területeken és a vetés be is fejeződött az optimális időszakban. Kivéve Romániát, ahol a vetést a száraz körülmények akadályozták. A legtöbb helyen a kedvező hőmérséklet és talajnedvességi viszonyok hatására a növények jól fejlettek, optimális állapotban várják a téli időszakot.
Az Európai Unió legnagyobb repcetermelő országai, Németország, Lengyelország és Franciaország területén is kedvezőek voltak a körülmények. Franciaországban a repce kifejezetten jó kondícióban van: november közepére a növények elérték a 4-5 leveles fenológiai fázist.

Amerikai Egyesült Államok
November közepén nagy területen hullott csapadék az államok keleti felén, északkeleten pedig jelentős mennyiség esett. Középnyugaton romlottak a körülmények a kukorica és szója kései betakarításához, hűvös, záporokkal tarkított időjárás nehezítette a munkát. Ugyanakkor délebbre a gazdák jó időben tudták folytatni az őszi búza vetését valamint a gyapot, mogyoró és szója betakarítását. A Nagy Síkság területén és délnyugaton száraz időjárás uralkodott, pedig az őszi búzának nedvességre lenne szüksége a korai fejlődéséhez. Ugyanakkor északnyugaton, beleértve Kalifornia északi felét is, bőséges csapadék hullott, Oregon államban súlyos áradásokat okozott az egy hét alatt leesett, 200 mm-t is meghaladó eső.
A hőmérséklet eltekintve a délkeleti területektől, az államok túlnyomó részén az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebben alakult november első felében.
Az országos statisztikák szerint a kukoricának 99%-át takarították be november 21-ig, ez kissé elmarad a tavalyi ütemtől, de jobb az öt éves átlagnál. A 18 érintett államból 15-ben már befejeződött a kukorica aratása. Ugyanekkorra a tervezett őszi búza állományok 96%-ának vetésével végeztek, ami megfelel az ilyenkor szokásos értéknek. A vetésterület 86%-án november közepére már ki is kelt a búza. Az állományok 44%-át jelentették jó vagy kiváló állapotúnak, ami nagyjából megegyezik a tavaly ilyenkor megfigyelt értékkel, bár a vetésterület mintegy 44%-át érintette aszály november 16-án (7. ábra). A szójának 95%-át takarították be országosan november 21-ig.

Kelet-Ázsia
Hideg légtömegek söpörtek végig Kína keleti és déli részén november közepén, az átlaghőmérséklet 4 fokkal az ilyenkor megszokott érték alatt alakult. Az Észak-Kínai Alföldön a hőmérséklet több napon át fagypont alá csökkent, a Jangce völgyében is fagyok voltak. A hideg, bár hátráltatja a repce és a nemrég kelt őszi búza fejlődését, de nem volt olyan mértékű, hogy a vegetáció nyugalmi időszakának idő előtti kezdetét idézte volna elő. Ugyanakkor a hidegbetörést egy rövid esős időszak előzte meg, ami kedvező talajnedvességi viszonyokat teremtett az őszi vetések számára. A hideg periódus után szokatlanul enyhe légtömegek érkeztek a térségbe, mely a sok napsütéssel párosulva az őszi vetések fejlődését segítette.

Dél-Afrika
Meleg, de csapadékos idő segítette az öntözetlen nyári növények fejlődését az ország keleti mezőgazdasági területein, beleértve a kukorica övezet középső és keleti tájait is. A kukorica vetése már a végéhez közelít, így épp jókor érkezett a meleg és a csapadék. Az ország más részein az ilyenkor megszokottnál szárazabb idő uralkodott, a napos időjárás délnyugaton felgyorsította az öntözött gyümölcsök érését és a szőlő fejlődését.

Ausztrália
A hónap közepén heves esők (25-100, néhol 150 mm) áztatták a már érésben lévő, de még aratás előtt álló gabonákat és repcét a szigetország déli és keleti részein, ugyanakkor a talajban rendelkezésre álló bőséges nedvesség jót tesz a nemrég vetett nyári növényeknek. A sok eső áradásokat okozott néhány folyón és az egész régióban hátráltatta a repce, árpa és a búza aratását. A nedves időjárás a búza minőségére vonatkozó kilátásokat is csökkentette. A nyugat-ausztráliai búza övezetben szárazabb, de az ilyenkor megszokottnál 2-4 fokkal hűvösebb idő segítette az érést és a betakarítást.

Argentína
A nyugati termőterületeket esők öntözték november folyamán, beleértve Cordoba tartomány kulcsfontosságú tavaszi gabona és repce ültetvényeit is. Ezzel szemben az ilyenkor szokásosnál jóval kevesebb csapadék hullott keleten, az északkeleti gyapotültetvények teljesen szárazon maradtak. A hőmérséklet a száraz területeken az átlagosnál pár fokkal magasabban alakult, és a hőség csak súlyosbította a csapadékhiány hatását a hagyományosan nagy hozamot adó kukorica- és szójaföldeken. Az országos statisztikák szerint november 18-ra a napraforgó 91%-át vetették el, ami 6 százalékkal elmarad a tavalyi értéktől, a gyapotnak pedig 25%-át sikerült elültetni, míg a kukorica és a szója vetése 48 és 32%-nál tart. A búza állományoknak 18%-a lett ugyanekkorra learatva. Argentínában rekord magas, 6,8 millió hektár a kukorica vetésterülete, ami 6%-kal több a tavalyi értéknél.

Brazília
Az ország középső és északkeleti belső területein egyre intenzívebbé váló záporok teremtettek kedvező feltételeket november első felében a frissen kikelt szója és más nyári növények számára. Keleten a csapadékos idő mérsékelt meleggel párosult, így a növények nem szenvedtek a hőségtől. Ezzel szemben a déli, délkeleti termőterületeken meleg, száraz idő szárította a talajokat, és érlelte a búzát a hónap első két hetében. Rio Grande do Sul statisztikái szerint november 18-ra a búza 80%-át már learatták, a kukoricának és szójának  pedig a 85, illetve 52%-át sikerült elvetni.


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2021. november 24.


1. ábra
VHI Index 2021. november második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2021. november második dekádjában (forrás: www.fao.org)
ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.


3. ábra
2021. október csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


4. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2021. október 1. és november 10. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(kék csíkozás: csapadéktöbblet, piros csíkozás: csapadékhiány, barna pontozott terület: hőösszeg többlet)


5. ábra
A 2021. október 1. és november 10. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
A 2021. október 1. és november 10. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
Az aszállyal sújtott vidékek és az őszi búza termőterületeinek összevetése az Egyesült Államokban
2021. november 16-án (forrás: usda.gov)
(vörös csíkozás: aszályos terület, világos zöld terület: őszi búza termőterület,
sötét zöld terület: az őszi búza fő termőterülete)